Hoppa till innehåll

Diktandet får mig att överleva

Diktandet får mig att överleva

Att skriva dikter är ett måste för att jag ska ta mig genom dagen och livet. Diktandet får mig helt enkelt att överleva. Jag skriver om det som är aktuellt för mig. Ofta sammanfaller det med vad som är händer i Sverige och världen. Men inte alltid. 

Jag skrev om klimatförändringarnaHBTQI-rättigheter och sexuella övergrepp lång innan andra bloggare gjorde det. För det har jag blivit hotat till livet fler gånger än jag kan räkna. Det har gjort att jag väljer mina strider. Jag tycker det inte är värt den ångest jag får av hoten och näthatet.

Vill inte tystas

Övertejpad mun

Tystas av de odemokratiska krafter som jag bekämpar är inget jag vill. Trots det är det vad som händer, ofta omedvetet. Det tror jag inte jag är ensam om. Tyvärr. Allt fler journalister, politiker och andra offentliga personer vittnar om att hotet och trollandet får dem att tona ner sig. Är det så vi vill ha det? Vad händer med demokratin när massmedia inte längre är den granskande makt den borde vara?

Diktandet får mig att överleva ännu en dag

Jag skriver av mig, och många av mina dikter är den dagbok jag inte skriver. Att inte skriva om min dag gör att jag har bränslet kvar till att dikta. Med åren har jag lärt mig att spara på kreativiteten till det jag helst gör.

En emoji som brinner av ilska

Det som händer i Sverige och i omvärlden gör mig ofta ilsken. Även det eldar under poesin som vill ut och ner i tangenterna. Att skriva om det lättar på frustrationen och sänker blodtrycket.

Poesin lättar på ryggsäcken

Alla människor bär på en ryggsäck med vad vi varit med om. En del är lätta och andra tunga. Min tynger ofta ner mig till marken och jag tvingas öppna den och dra ut något att bearbeta. Då läser jag poesi av mina huspoeter som Karin Boye, Bodil Malmsten, Emily Dickinson med flera eller så skriver jag egna dikter. För det mesta gör det att min ryggsäck känns lättare igen.

© Iréne Svensson Räisänen

Läs också

Läsa

Dikterna Näthat, Livet, Himmelsskrift, Genom persiennen, Natt mot dag och titta på min diktvideo Yttrandefrihet och gör skrivövningarna Skriv en dikt mot näthat och Skriv en obunden dikt.

Fler blogginlägg

Iréne Svensson Räisänen
×