Dör mänskligheten ut snart?

Dör mänskligheten ut snart? Den frågan ställer sig många idag. Bland unga på sociala medier sprids missuppfattningen att vi har 10-12 år på oss innan jorden blir obeboelig för människor och djur.

Än har vi tid på oss

Det forskarna och experterna säger är att vi har cirka 10-15 år (från år 2020) att göra vad vi kan innan det inte längre går att förhindra.

Uppdatering: Forskarna säger, 2023, att förändringarna åt det sämre går fortare än de trott. Men som tur är kompenseras det till viss mån av att utsläppen minskar på flera håll i världen.

Dör mänskligheten ut snart? Lev på hoppet.

Jordglob som brinner

Jag förstår att det kan kännas hopplöst. Att det kan tyckas lättare att ge upp och strunta i att göra sin del av det som behövs göras. Men då är du inte bättre än klimatförnekarna som sticker huvudet i sanden. Fortsätt hoppas!

Gör det du kan för vad varje enskild människa gör för att rädda klimatet gör skillnad. Att ge upp och strunta i allt gör att den negativa spiralen som klimatet är i fortsätter. Forskningen går framåt och allt fler politiker och andra makthavare har börjar lyssna på Greta och alla andra som slår larm.

Vi är för många

En sak som stör mig är att inte ens forskarna tar upp det som tycks mig vara det avgörande och största problemet till att det blivit så här – vi är för många människor på jorden. Den ökande mängden människor som kräver mat och bostäder. Till det behövs större ytor för att odla mat och bygga bostäder. Det i sin tur leder till att skogar huggs ner, som i t.e.x Amazonas, djur, fisk och insekter får mindre plats eller utrotas av bekämpningsmedel.

Vi har länge varit inne i den här onda cirkeln. Tidigare pratade vi, och forskarna, om det men nu verkar allt fokus finnas på utsläppen av koldioxid.

Läs också

Läsa

Blogginläggen Vi rika är miljöbovar, Våga hoppas och dikterna Torka och Samtidigt.

Fler blogginlägg

Dör mänskligheten ut snart? är ett blogginlägg.

Iréne Svensson Räisänen
Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Iréne Svensson Räisänen

Upptäck mer från Iréne Svensson Räisänen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa