Hoppa till innehåll

Näthat

Näthat
Hatets ansikte dolt
bakom skärmens svarta ord
slår undan benen
sår rädsla, släcker motstånd
tystar demokratins röst

© Iréne Svensson Räisänen (2015-03-15)

Jag ber inte om ursäkt pocket

Om dikten:

Hatande smiles

Ingår i min diktsamling Jag ber inte om ursäkt. Jag skrev dikten när jag under en period utsattes för stora mängder hat på nätet och märkte att det tystade ner mig. Extremhögern var redan då aktiva, spridde sitt hat, misstro och uppviglade andra att ta efter. Dödshoten polisanmälde jag alltid och gör så fortfarande.

Tyvärr fick det här till följd att jag drog mig för att skriva om vissa ämnen som hbtqi, homofobi, rasism, mångfald m.m. Periodvis tystnade jag helt. Idag krävs det att jag och alla andra som står upp för mänskliga rättigheter, demokrati, allas rätt att vara sig själv och älska vem vi vill och mångfald. Nu är jag inte tyst längre.

AI om näthat:

AI-robot

Nätpåverkan är en allvarlig och pågående utmaning i dagens samhälle. Det tar sig uttryck i olika former av aggressivt och kränkande beteende på nätet, vilket kan innefatta allt från trakasserier och mobbning till hot och hatretorik. Dessa handlingar har en betydande inverkan på offren, vilket sträcker sig från att tysta deras röster till att skrämma dem från att delta i offentliga diskussioner.

Det är av yttersta vikt att bekämpa sådant beteende, eftersom det har potentialen att allvarligt hindra demokratisk dialog och inskränka yttrandefriheten. Att skapa en säker och respektfull online-miljö är avgörande för att främja konstruktiva samtal och upprätthålla principerna om yttrandefrihet och demokrati.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Mina dikter Trollat, Pilar, Händer, HBTQI, Säkerhetsläget, Empati, blogginlägget Diktandet får mig att överleva och titta på diktvideorna Skotten sliter itu sömnen och Tillfälligt besök och lyssna på poddavsnittet Näthat, vad är poesi och lyssnardikt från Malmö och gör övningen Skriv en dikt mot näthat.

Fler av mina dikter


Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×