Ljudböcker är inte min grej

Ljudböcker är inte min grej och det är inte för att jag inte försökt. Gång på gång har jag börjat lyssna på en ljudbok. Jag har tvingat mig genom första kapitlet för att upptäcka att jag har ingen aning om vad jag lyssnat på. Det hjälper inte hur bra uppläsaren är. Hen står ändå i vägen mellan mig och bokens innehåll.

Film istället för ljudbok

E-böcker har jag inget problem med utan läser gärna i min iPhone. Ett annat ljudmedia är podcast som jag lyssnar på när jag tränar och städar. Så det är inte det att jag har svårt att koncentrera mig när jag lyssnar på en bok. Nej, det är något annat. Jag saknar utseendet av orden, att kunna läsa om och se hur författaren disponerat sina sidor. Ibland har jag kommit på mig med att önska att det var en film istället för en ljudbok.

Ljudböcker när jag inte kan läsa

Ljudböcker

Jag förstår att ljudböcker är populära. Det gör jag verkligen. De är smidiga att ha att göra med i de flesta lägen. Fast jag har efter många tappra försök förstått att det sättet att ta till mig en bok inte passar mig. Men den dag, om den kommer, då jag inte längre kan se att läsa lär jag bli tacksam över alla förlag som ger ut ljudböcker.

Vad tycker du om ljudböcker?

Debatt

Hur är det med dig? Lyssnar du på ljudböcker? Vad tycker du är för och nackdelar? Dela med dig i en kommentar.

Läs också

Läsa

Min diktsamling Släck inte elden (e-bok), blogginlägget 5 program för att göra e-böcker, lyssna på poddavsnittet Ska dikter läsas högt? och mina dikter Läsning och Stambyte.

Fler blogginlägg

Ljudböcker är inte min grej är ett blogginlägg.

Iréne Svensson Räisänen
Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

2 Kommentarer

  1. Det är precis samma för mig. Och man får inte den där möjligheten att stanna upp i texten, att beundra en sällsynt vacker mening eller begrunda en poäng eller fnissa åt en träffande oneliner. Den enda ljudbok jag funnit njutbar är Ernst-Hugo Järegårds läsning av Lovecraft-noveller, men dessa noveller hade jag läst flera gånger förut, så jag visste vartenda ord och kunde därför njuta av Järegårds gestaltning av Lovecraft. Däremot tror jag att ljudböcker har en positiv inverkan på litteraturen – jag tror det är bra att författaren har i bakhuvudet att verket ska kunna fungera som ljudbok och för högläsning.

    • Jag tror också att ljudböcker är bra då fler har möjlighet att ta till sig litteratur. I sista redigeringsrundan av min kommande roman läste jag in varje kapitel, lyssnade och ändrade. På sätt hittade jag en läs- och lyssnarvänlig rytm. Hoppas jag! 😉

      Allt författare måste numera ha med sig under redigeringen att boken också ska gå att lyssna på. Jag tror förlagen har det som ett kriterium för att manus att bli antaget.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen

Upptäck mer från Iréne Svensson Räisänen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa