Klimatförändringarna: Varför gjorde ni inget?

Varför gjorde ni inget?

Uppdaterad 13 februari 2023

Varför gjorde ni inget? FN-rapporten om hur klimatförändringarna redan förändrat villkoren för mänsklighetens överlevnad gör mig rasande. Vi som har kunskapen och kan göra något åt det väljer att stoppa huvudet i sanden.

Vad ska jag svara när mina barnbarn frågar varför vi inte gjorde något? Du visste ju men valde att fortsätta med ditt bekväma slit-och-släng-liv. Hur är det möjligt att ni inte gjorde allt ni kunde för att hindra utsläppen av växthusgaserna?

Konsekvenserna av utsläppen

Vi ser och har länge sett konsekvenserna av klimatförändringarna. Inledningsvis sker det i fattiga länder och påverkar inte USA, Kina, Ryssland och EU. Fast det gör det i form av mer extremt väder med översvämningar mm som följd. Fast så länge det inte slår mot västvärldens ekonomier väljer dom att blunda.

Varför gjorde ni inget? Dag att ändra livsstil är svaret.

Jorden mår dåligt

Varför? För att kunna minska utsläppen som påverkar vår miljö måste vi alla ändra livsstil. Det är för jobbigt att inse att det är jag som måste sälja bilen och åka kollektiv. Att det är jag som måste sluta äta kött och gå över till vegetarisk kost. Minska ner på mitt bekväma liv och laga saker eller köpa begagnat istället för att slänga och köpa nytt.

Det är högt tid att sluta förtränga sanningen. För var och en av oss måste komma till insikt att vi vill förändra vårt sätt att leva om vi ska ge våra barnbarn en ärlig chans att få en framtid.

Pessimist

Jag är pessimist när det gäller att världen ledare och politiker ska ta sitt ansvar och göra vad som krävs. Det kostar för mycket kortsiktigt och ger inte fler väljare i nuläget. Inte förrän klimatförändringarna kommer att börja påverka världsekonomin kommer dom som har besluten i sin hand att börja agera. Tyvärr kommer det då att vara försent när det gäller att hindra temperaturen att stiga på jorden.

Jorden ber om hjälp

Trots det hoppas jag och önskar jag att mina barnbarn ska kunna njuta av en promenad i naturen. Att dom ska kunna få se och höra dom fåglar jag har omkring mig. Om dom vill ska dom ha möjlighet att plocka dom blommor jag fotograferar med glädje. Och att dom ska kunna förverkliga sig själva och ha en framtidstro.

Varför gjorde ni inget? Jag skäms.

Som det är nu så skäms jag över att min generation inte sätter stopp. Inte agerar medan vi kan och tvingar mig att ställas till svars när den dagen kommer.

Läs också dikterna Civilisationer, ÖnskanBara ord, Jordbävningen och diktsamling I skuggan av sanningen och se videon Framtiden utspelad.

Fler blogginlägg

Varför gjorde ni inget? är ett blogginlägg.

Författare

  • Iréne Svensson Räisänen

    Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 30-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden. Dessutom gör jag hemsidor och bloggar till författare/poeter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Iréne Svensson Räisänen
Rulla till toppen