Hoppa till innehåll

Varför gjorde ni inget?

Klimatförändringarna: Varför gjorde ni inget?

Varför gjorde ni inget? FN-rapporten 2014 om hur klimatförändringarna redan förändrat villkoren för mänsklighetens överlevnad gjorde mig rasande. Vi som har kunskapen och kan göra något åt det väljer att stoppa huvudet i sanden. Idag, 2024, vet vi ännu mer om de faktiska konsekvenserna.

Vad ska jag svara när mina barnbarn frågar varför vi inte gjorde något? Du visste ju men valde att fortsätta med ditt bekväma slit-och-släng-liv. Hur är det möjligt att ni inte gjorde allt ni kunde för att hindra utsläppen av växthusgaserna?

Konsekvenserna av utsläppen

Klimatförändringarna

Vi ser och har länge sett konsekvenserna av klimatförändringarna. Inledningsvis sker det i fattiga länder och påverkar inte USA, Kina, Ryssland och EU. Fast det gör det i form av mer extremt väder med översvämningar mm som följd. Fast så länge det inte slår mot västvärldens ekonomier väljer de att blunda.

Varför gjorde ni inget? Dag att ändra livsstil är svaret.

Jorden mår dåligt

Varför? För att kunna minska utsläppen som påverkar vår miljö måste vi alla ändra livsstil. Det är för jobbigt att inse att det är jag som måste sälja bilen och åka kollektiv. Att det är jag som måste sluta äta kött och gå över till vegetarisk kost. Minska ner på mitt bekväma liv och laga saker eller köpa begagnat istället för att köpa nytt.

Det är högt tid att sluta förtränga sanningen. För var och en av oss måste komma till insikt att vi vill förändra vårt sätt att leva om vi ska ge våra barnbarn en ärlig chans att få en framtid.

Pessimist

Pessimist

Jag är pessimist när det gäller att världen ledare och politiker ska ta sitt ansvar och göra vad som krävs. Det kostar för mycket kortsiktigt och ger inte fler väljare i nuläget. Inte förrän klimatförändringarna kommer att börja påverka världsekonomin kommer dom som har besluten i sin hand att börja agera.

Tyvärr kommer det då att vara försent när det gäller att hindra temperaturen att stiga på jorden.

Jorden ber om hjälp

Trots det hoppas jag och önskar jag att mina barnbarn ska kunna njuta av en promenad i naturen. Att de ska kunna se och höra de fåglar jag har omkring mig. Om de vill ska de ha möjlighet att plocka de blommor jag fotograferar med glädje. Och att dde ska kunna förverkliga sig själva och ha en framtidstro.

Varför gjorde ni inget? Jag skäms.

Som det är nu så skäms jag över att min generation inte sätter stopp. Inte agerar medan vi kan och tvingar mig att ställas till svars när den dagen kommer.

Uppdatering 2024:

Uppdatering

År 2024 har mycket hänt när det gäller konsekvenser av klimatförändringarna. Extremvädret med hetta, torka, orkaner, issmältning, översvämningar, svält och klimatflyktingar har blivit allt vanligare. Trots det har världens ledare inte tagit tag i saken på det sätt som krävs.

Läs också

Läsa

Läs också dikterna Civilisationer, ÖnskanBara ord, Jordbävningen och diktsamling I skuggan av sanningen och se videon Framtiden utspelad.

Fler blogginlägg

Varför gjorde ni inget? är ett blogginlägg.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×