Hoppa till innehåll

Besvikelse

Besvikelse
Allt eller inget
skillnaden däremellan
guld eller silver
tårar av glädje, missar
frustrationen växer

© Iréne Svensson Räisänen (2021-08-07)

Om dikten

Dikten är inspirerad av damfotbollslandslagets finalförlust mot Kanada i OS 2020. Men den kan självklart tolkas som du själv önskar.

Att uppleva en förlust inom idrotten kan vara svårt att ta av flera olika anledningar. Här är några möjliga förklaringar:

Besvikelse
  1. Förväntningar och investering: När du engagerar sig i en idrottsevenemang, antingen som en aktiv deltagare eller som åskådare, lägger du vanligtvis mycket tid, energi och ibland till och med pengar i förberedelserna inför det. Det kan inkludera träning, strategi, planering och att följa sitt favoritlag eller idrottare. När du sedan möter en förlust, kan den känslomässiga kontrasten mellan de höga förväntningarna och det faktiska resultatet vara svår att hantera.
  2. Stor prestationspress: Idrotten, särskilt på professionell nivå, innebär ofta en enorm prestationspress. Både idrottare och lag har ofta höga förväntningar från fans, sponsorer och ibland till och med sig själva. En förlust kan ses som en personlig eller kollektiv misslyckande och kan leda till känslor av skam, besvikelse och självkritik.
  3. Passion och identifikation: Många människor har en stark passion och känslomässig koppling till sin favoritidrott eller idrottare. Vi kan identifiera oss med laget eller idrottaren och känna stolthet, glädje och gemenskap när de vinner. En förlust kan ge motsatta känslor av förlust, sorg och en känsla av personligt misslyckande.
  4. Social påverkan: Idrotten är oftast upplevd som något socialt, där människor samlas för att tillsammans uppleva spänning och jubel. En förlust kan påverka den sociala upplevelsen negativt och leda till en känsla av kollektiv besvikelse eller misslyckande. Det kan bli svårt att hantera de negativa reaktionerna från andra människor och att konfronteras med deras glädje över en vinst.
Viktigt

Det är viktigt att komma ihåg att reaktionerna på en idrottsförlust kan variera från person till person. Vissa kan hantera förluster bättre än andra, medan vissa kanske behöver tid att bearbeta och återhämta sig från den emotionella påverkan. Jag själv har med åren blivit bättre på att ta förluster, både egna och andras.

Läs också

Läsa

Blogginlägget Ge ut böcker en mänsklig rättighet? och se min video Festen.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Besvikelse är skriven på versmåttet tanka.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×