Ljuset hissar flagg surfar över asfalten firar segrarna och spelar fia med knuff vid varje solupp- och nedgång
© Iréne Svensson Räisänen (2020-01-26)
Om dikten Fia med knuff
Jag skrev dikten när jag såg hur ljuset tog för sig allt mer och mörkret började få ge vika.
Om soluppgången och Fia med knuff
Det är den tidpunkt på morgonen när solen först blir synlig ovanför horisonten. Detta fenomen inträffar på grund av jordens rotation, som gör att solen verkar röra sig uppåt på himlen. Under solens uppgång sprids solens ljus genom atmosfären, vilket ofta resulterar i vackra färger som rött, orange och rosa, särskilt när solen är nära horisonten.
Den exakta tidpunkten för soluppgång varierar beroende på geografisk plats och tid på året. Generellt inträffar soluppgången tidigare på sommaren och senare på vintern på norra halvklotet, och omvänt på södra halvklotet.
Fia med knuff
Det är en populär sällskapsspel i Sverige, som liknar spelet ”Ludo” eller ”Mensch ärgere dich nicht” i andra delar av världen. Det spelas på en spelplan med ett korsformat mönster och involverar vanligtvis två till fyra spelare. Spelets mål är att flytta alla sina pjäser från startpositionen runt spelplanen och in i målfältet. Här är en grundläggande beskrivning av hur spelet fungerar:
- Spelplan och pjäser: Varje spelare har fyra pjäser av en viss färg, och spelplanen består av en korsformad bana med start- och målfält för varje färg.
- Start: Spelarna turas om att slå en tärning. För att få en pjäs från startfältet och in på spelplanen måste spelaren slå en sexa. Om de lyckas, flyttar de en pjäs från startfältet till den första rutan på banan.
- Rörelse: Efter att ha fått en pjäs på spelplanen, flyttar spelarna sina pjäser runt banan enligt tärningskastet under deras tur. Varje slag av tärningen innebär att en pjäs kan flyttas framåt med det antal steg som tärningen visar.
- Knuffa ut: Om en spelare landar på en ruta som redan är upptagen av en annan spelares pjäs, knuffas den andra spelarens pjäs tillbaka till deras startfält. Detta är den ”knuff” som spelet får sitt namn från.
- Skyddszoner: Vissa versioner av spelet har skyddszoner där pjäser inte kan knuffas ut. Dessa rutor är ofta markerade på spelplanen.
- Målfält: När en pjäs har gått ett helt varv runt spelplanen, går den in i spelarens målfält. För att vinna spelet måste en spelare få alla sina fyra pjäser in i sitt målfält.
Spelet kombinerar tur (med tärningskast) och strategi (när det gäller vilka pjäser som ska flyttas och när) och kan vara både spännande och frustrerande, beroende på hur tärningen faller och hur spelet utvecklas.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Läs också
Dikterna Ljuset, Juniljuset, Varde ljus, I mörkret brinner ljuset, Färger och se videon Vita skuggor.
Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar