Juninattens ljus jagar mörkret på reträtt dagen står på tur
© Iréne Svensson Räisänen (2021-06-17)
Om dikten Juniljuset
Dikten kom till en juninatt när ljuset dominerade över mörkret. När det känns som att det nästan aldrig blir natt. Något som märks ännu mer i norra delarna av landet där solen inte går under en lång period på sommaren. Det är så kallad polardag.
AI om polardag (midnattssol)
Polardag är ett fenomen som inträffar inom de arktiska och antarktiska cirklarna där solen är synlig under hela dygnet, även under natten. Detta sker på grund av jordens lutning och innebär att solen inte går ner under horisonten under en period av året. Fenomenet kallas även midnattssol.
I praktiken innebär det att på platser norr om polcirkeln (cirka 66,5° nordlig bredd) och söder om den antarktiska cirkeln (cirka 66,5° sydlig bredd) kan man uppleva kontinuerligt dagsljus under flera veckor eller till och med månader, beroende på hur nära polerna man befinner sig.
Ju närmare Nord- eller Sydpolen man är, desto längre varar polardagen. Vid Nordpolen och Sydpolen varar polardagen i ungefär sex månader, från vårdagjämningen till höstdagjämningen.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Läs också
Dikterna Juni, Juniminnen, Juni bjuder, Junimorgon, Sommarjuni, Midsommarljuset, Sista juni, Sommarnatt, min samling sommardikter och titta på diktvideon Juni.
Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar
Ännu en gång en fin dikt! Tack!
Tack Robab och trevlig midsommar! 🙂