Hoppa till innehåll

Juni

Juni
Midsommarblomster
smak av smultron, grilloset
från ljus till mörker

© Iréne Svensson Räisänen (2024-06-03)

Om dikten:

Sol

En dikt som ingår i min serie om årets 12 månader och vad de betyder för mig. Första sommarmånaden med dofter, smaker, midsommar och sommarsolståndet när dagarna börjar bli mörkare igen. Jag har svårt för mörkret och skiftningar mellan ljus och mörker. Det gör midsommar till en fest där jag firar de långa nätterna och sörjer återgången till de korta dagarna.

AI om juni

AI-robot

Den sjätte månaden i den gregorianska kalendern och markerar början på sommaren på norra halvklotet. Många upplever första sommarmånaden som en tid för semester, utomhusaktiviteter och skolavslutningar.

Högtider och händelser

  • Midsommar: En av de mest uppskattade högtiderna i Sverige. Firandet inkluderar att dansa runt en majstång, äta sill och färskpotatis, samt plocka sju sorters blommor för att lägga under kudden för att drömma om sin framtida partner.
  • Nationaldagar: I både Sverige (6/6) och Danmark (5/6) firas nationaldagen med olika festligheter och ceremonier.

Natur och klimat

Blommor

Första sommarmånaden kännetecknas av långa, ljusa dagar och korta nätter tack vare sommarsolståndet, som är den dag på året då solen står som högst på himlen. Temperaturen stiger, vilket gör det till en utmärkt tid för att njuta av naturen, vare sig det är genom vandring, bad eller trädgårdsarbete.

Flora och fauna

  • Blomsterprakt: Många växter står i full blom, inklusive rosor, pioner och smörblommor. Det är också en tid då många människor plockar midsommarblomster för att dekorera sina hem och fira midsommar.
  • Djuraktivitet: Fågellivet är särskilt aktivt under denna månad, med många arter som häckar och föder upp sina ungar. Det är en bra tid för fågelskådning, då du kan se allt från sädesärlor till fiskgjusar.

Kultur och fritid

Pridflagga

Juni månad erbjuder också ett rikt utbud av kulturella evenemang, inklusive musikfestivaler, teaterföreställningar och konstutställningar. Många tar tillfället i akt att resa, både inom landet och utomlands, för att upptäcka nya platser och kulturer.

Juni är också en månad för Pride runt om i världen.


Njut av årets sjätte månad, när naturen står i full blom och solen lyser som mest!

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

När du läst Fågelskådning kan du fortsätta med Junimorgon, Juniljuset, Sommarjuni, Himlens seglare, Sista juni, Juniminnen gör övningarna Gestalta sommarmånaden juni, Skriv en haiku om juni och läs min samling sommardikter.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar


Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×