Himlens seglare

Skriet kommer först
flocken seglare efter
insekterna flyr

© Iréne Svensson Räisänen (2021-06-12)

Om dikten

Jag skrev dikten när jag satt och tittade på tornseglarna som kom flygande på vår gård, om och om igen. Dessa fåglar lever, sover, äter och älskar i luften. De landar nästan aldrig på marken och många tro att de inte kan lyfta om de landat men de stämmer inte. Många blandar ihop dem med svalor men de ingår inte i samma familj. Seglarna, som du känner igen på deras skrik som ofta hörs innan du kan se fåglarna, är släkt med kolibrier. Skriken, som är högfrekventa, kommer oftast av att de jagar varandra. Fåglarna har också flera olika läten som ligger på en frekvens som inte det mänskliga örat kan uppfatta. Gå ut om kvällarna i juni-juli och du kan nästan säkert se och höra dem.

Mer om tornseglare

Tornseglare, även känd som tornsvala, är en fågelart som tillhör familjen Apodidae. Dessa fåglar är kända för sina karakteristiska och skickliga flygfärdigheter och är vanligt förekommande i olika delar av världen, inklusive Europa, Asien, Afrika och Amerika.

Här är några kännetecken och egenskaper hos tornseglaren:

Tips
  1. Utseende: Det är små fåglar med slanka kroppar och långa, spetsiga vingar. De har oftast mörk fjäderdräkt, ofta svart eller mörkbrun, och vita eller ljusa fläckar på strupen eller buken. De har också korta ben och små fötter, vilket gör dem olämpliga för att gå på marken.
  2. Flygförmåga: Utmärkta flygare och tillbringar större delen av sitt liv i luften. De är kända för att kunna flyga mycket snabbt och smidigt och kan till och med äta, sova och parning i luften. Deras förmåga att jaga insekter och andra flygande byten är imponerande.
  3. Boende: Fåglarna bygger sina bon i höga platser, såsom kyrktorn, klippor eller höga byggnader. Dessa bon består oftast av kvistar, fjädrar och andra material som fåglarna hittar i luften. De är koloniala fåglar och bildar ofta stora samlingar där flera par kan bo tillsammans.
  4. Migration: De flesta är flyttfåglar och migrerar över långa avstånd mellan sina häckningsområden och vinterkvarter. Under vintern flyger de till varmare områden, och det är känt att de korsar Saharaöknen på sina migreringsresor.

Tornseglare är fascinerande fåglar som har anpassat sig väl till sitt flygliv och sitt specifika levnadssätt. De är ofta förknippade med städer och andra områden där det finns höga byggnader som kan fungera som häckningsplatser.

Läs också

Läsa

Aforismen Undanflykter och dikterna Örnen, Fotbojor, Hackspett, Blåbärsskogen, Junimorgon, Fågelbad och Fjärilen.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Himlens seglare är skriven på versmåttet haiku.

Iréne Svensson Räisänen
Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Iréne Svensson Räisänen

Upptäck mer från Iréne Svensson Räisänen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa