Hoppa till innehåll

Fågelskådning

Fågelskådning
Sädesärlans stjärt
upp, ner, upp, ner, upp, ner, upp
myggan är chanslös

© Iréne Svensson Räisänen (2024-05-22)

Om dikten Fågelskådning:

Fågelskådning

Dikten kom till efter att jag en lång stund stått och iakttagit sädesärlan på gräsmattan. Den vippade på stjärten hit och dit och smak så tog den en insekt. Jag älskar att tittat på fåglar och se hur de beter sig.

AI om sädesärlan

AI-robot

Sädesärlan, med det vetenskapliga namnet Motacilla alba, är en liten fågel som tillhör familjen ärlor. Den är känd för sin distinkta fjäderdräkt: huvudsakligen vit och svart med långa, svingande stjärtfjädrar som den ofta vippar upp och ner, vilket är ett karaktäristiskt beteende för arten.

Sädesärlan är vanlig i stora delar av Europa, Asien och även delar av Nordafrika. Den trivs i öppna landskap som ängar och jordbruksmark, där den ofta ses springa eller hoppa längs marken på jakt efter insekter.

Sädesärla

Under flyttningssäsongerna kan sädesärlan ses över ännu bredare områden då den reser mellan sina häckningsplatser i norr och övervintringsområden i sydligare klimat. Dess anpassningsförmåga till olika miljöer och dess livliga beteende gör den till en favorit bland fågelskådare.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

När du läst Fågelskådning kan du fortsätta med Fågelbad, Örnen, Himlens seglarej, Vaggsång och min samling vårdikter.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Fågelskådning på versmåttet haiku.


Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×