Hoppa till innehåll

Örnen

Örnen
Blicken som örnens
vilande på uppvinden
ser mer än hen vill

blundar för det väntade
sanningarna som infrias, hat, hot.
Vem vill betala?

© Iréne Svensson Räisänen (2023-09-17)

Om dikten:

Betala

Den här tankadikten skrev jag efter att en bredvingad magnifik örn dök upp som skärmbild på min dator. Ville skriva något vackert men det här är vad det blev.

AI om örnen

AI-robot

Det är ett majestätiskt rovdjur som behärskar både himmel och mark, är en symbol för styrka och frihet. Denna mäktiga fågel, karaktäriserad av sina breda vingar och skarpa syn, förmår se detaljer på långt avstånd och är en mästare på att utnyttja luftströmmarna för att svepa över landskapet.

I många kulturer betraktas örnen som en kunglig symbol, och den är ofta föremål för poesi och konst. Fågels förmåga att stiga högt över vardagen, bjuda på perspektiv och insikter, gör den till en perfekt metafor för översyn och introspektion.

Örn

Den här tankadikten, som utforskar rovfågeln perspektiv och dess syn på det dolda, betonar den tyngd och det ansvar som insikten om livets både mörka och ljusa sidor innebär. Denna dualitet av skönhet och brutalt realitet fångar essensen av örnens existens likväl som den mänskliga upplevelsen.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Mina dikter Fågelskådning, Fågelbad, Plåtfågel, Himlens seglare och gör övningen Skriv en vårtanka.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Örnen är skriven på versmåttet tanka.


Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

2 kommentarer till “Örnen”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen