Hoppa till innehåll
Mars månad
Sol betyder liv
naturen vaknar igen
öppnar ögonen

© Iréne Svensson Räisänen (2024-03-13)

Om dikten:

Krokus

Haikun ingår i min serie dikter där jag utforskar vad årets tolv månader betyder för mig. Om jag bortser från min årstidsbunden depression är mars den månad då jag på nytt öppnar ögonen inför naturens uppvaknande. Vad betyder mars för dig?

AI om mars

AI-robot

Den tredje månaden i den gregorianska kalendern och den har 31 dagar. Den är uppkallad efter Mars, den romerska krigsguden. En månad som markerar övergången från vinter till vår på den norra halvklotet och från sommar till höst på den södra halvklotet.

Här är några intressanta fakta:

  1. Internationell kvinnodag: Den 8/3 firas Internationella kvinnodagen runt om i världen för att uppmärksamma kvinnors ekonomiska, politiska och sociala situation.
  2. Vårdagjämningen: Inträffar på den norra halvklotet. Det är den tidpunkt då dag och natt är ungefär lika långa och markerar början på våren.
  3. Rymden: Planeten har länge varit ett fokus för utforskning av rymden. Under årets tredje månad kan det finnas spännande händelser relaterade till utforskningen av planeten, som nya upptäckter eller planerade rymduppdrag.
  4. St. Patrick’s Day: Den 17/3 firas St. Patrick’s Day, en irländsk högtid som ofta associeras med festligheter och parader, särskilt i länder med en stor irländsk befolkning eller påverkan.
  5. Sportevenemang: En månad med bland annat svenska mästerskapen i olika vinteridrotter. Dessutom startar fotbollssäsonger runt om i världen.
  6. Fortsatt kallt väder: Även om våren börjar på den norra halvklotet under mars månad, kan det fortfarande vara kallt och snöigt i vissa regioner, särskilt i början av månaden.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Mina dikter Februari, Januari, Vårtecken och min samling vårdikter.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Mars månad på versmåttet haiku.


Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarer till “Mars månad”

Iréne Svensson Räisänen
×