Ordlöv

Ordlöv
Orden som höstlöv
omvandlas, faller och dör
står kvar i hyllan

© Iréne Svensson Räisänen (2024-10-01)

Om dikten Ordlöv:

Ett leende höstlöv

Första raden började snurra i mitt huvud, jag skrev ner den och då kom de andra två. Så går det ofta till när jag skriver mina dikter.

Om höstlöv

AI-robot

Höstlöv är ett fascinerande fenomen som uppstår när träden förbereder sig för vintern. Under hösten minskar mängden solljus, och temperaturen sjunker, vilket gör att träden slutar producera klorofyll – det gröna pigmentet som är avgörande för fotosyntesen. När klorofyllet bryts ner, framträder andra färger som normalt är dolda av det gröna pigmentet.

Här är de viktigaste pigmenten som ger höstlöven sina karaktäristiska färger:

  • Karotenoider: Dessa gula och orange färgämnen finns i bladen året om men syns först när klorofyllet bryts ner. Karotenoider ger löven varma toner som påminner om guld och orange.
  • Antocyaniner: Detta pigment produceras oftast på hösten när temperaturen sjunker och finns främst i röda och purpurfärgade löv. Antocyaniner ger löven sina röda och lila nyanser och tros också hjälpa bladen att skydda sig mot solstrålning och skador orsakade av kyla.
  • Tanniner: Detta ämne bidrar till bruna nyanser, särskilt i ekblad och andra löv som långsamt bryts ner under hösten.

Väderförhållanden har stor inverkan på höstfärgernas intensitet. En solig höst med kalla nätter gör att fler antocyaniner bildas, vilket gör att löven blir mer röda. Om hösten är regnig och molnig kan färgerna bli mindre intensiva.

När löven till slut faller till marken fungerar de som naturligt gödningsmedel, eftersom de bryts ner och återför näringsämnen till jorden.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Titta också på

Tre personer tittar på en dataskärm

Min diktvideor Ordlöst, Ordens pris, läs dikterna Orduppror Ordstryk, Ordflykt och Bara ord.

Böcker

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Ordlöv är en haiku.


Profilbild för Iréne Svensson Räisänen

Kommentarer

2 svar till ”Ordlöv”

  1. Av cirka 7 000 språk som vi har i dag bedöms omkring hälften försvinna om hundra år om inget görs för att bevara dem, påpekar Yair

    1. Tråkigt, Robab. Språket som gör en människa till människa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen Författarblogg
×