Skörda

Öppna händerna 
så ett frö för friheten
skörda i igår

© Iréne Svensson Räisänen (2022-03-19)

Om dikten Skörda

Tanks

Dikten skrev jag efter Rysslands invasion i och krig mot Ukraina.

AI om kriget i Ukraina

Början på kriget i Ukraina kan spåras tillbaka till flera år av växande spänningar mellan Ukraina och Ryssland.

Den historiska bakgrunden: Ukrainas väg mot självständighet efter Sovjetunionens fall 1991 var komplicerad. Landet har historiskt varit delat av språk, etniska och kulturella linjer, vilket ofta speglade sig i dess politiska och ekonomiska orientering, svängande mellan Ryssland och Europa.

Euromajdan och Rysslands annektering av Krim: Under 2013 och 2014 intensifierades spänningarna när den dåvarande presidenten Viktor Janukovytj valde att inte skriva under ett associeringsavtal med EU, vilket ledde till stora demonstrationer kända som Euromajdan. Dessa protester resulterade i att regeringen störtades och en ny västvänlig regering tillsattes.

Ukraina

Som svar annekterade Ryssland Krimhalvön i mars 2014, en handling som världssamfundet övervägande ansåg vara olaglig. Rysslands stöd till separatistiska rörelser i östra Ukraina, i områden som Donetsk och Luhansk, ledde till väpnade konflikter som har fortsatt fram till idag.

Utbrottet av det omfattande kriget: I februari 2021 eskalerade spänningarna ytterligare när Ryssland började bygga upp militära styrkor längs den ukrainska gränsen. Denna truppuppbyggnad ökade internationell oro och varningen om en möjlig invasion var påtaglig.

Den 24 februari 2022, efter månader av spänningar och internationella varningar, inledde Ryssland en fullskalig invasion av Ukraina. Denna aggression fördömdes globalt och ledde till omfattande sanktioner mot Ryssland, samt en våg av stöd till Ukraina från många länder och internationella organisationer.

Titta också på

Tre personer tittar på en dataskärm

Mina videor Yttrandefrihet, Trons tempel och läs dikten Allas lika värde.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Skörda är skriven på versmåttet senryu.

Iréne Svensson Räisänen
Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Iréne Svensson Räisänen

Upptäck mer från Iréne Svensson Räisänen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa