Öppet homosexuell i Södertälje förr och nu

Igår höll frugan och jag föredraget, Öppet homosexuell i Södertälje förr och nu, på RFSL i Södertälje. Lokalavdelningen har hållit igång i knappt ett år och har ännu inte fått någon egen lokal. Enligt flera av styrelsemedlemmarna är inte kommunen särskilt tillmötesgående. Så vi höll till i en trång källarlokal som tillhör Nattvandrarna.

Det kändes som att kastats tillbaka minst 25 år i tiden. Till en kort period då jag var med i styrelsen på RFSL:s lokalavdelning i Västerås. Jag hade blivit nominerad mot min vilja och enbart för att jag var kvinna. En av få som besökte den i gamla regementets trånga och inte särskilt inbjudande lokalen.

Det var som tur var att inte många som kom till föredraget. Föredrag förresten, dom ställde frågor och vi försökte svara så gott vi kunde. Pga kort varsel och frugans axelskada hade vi inte hunnit förbereda oss ordentligt. Att jag också hade svårtartad PMS gjorde inte heller det hela bättre.

Bortförklaringar, javisst, men föredraget blev lika demprimerande som det var att trängas med Nattvandrarnas nenonfärgade jackor. Fast sanningen är också att ämnet i sig inte är särskilt muntert. Att i alla lägen vara öppen flata har kostat på och gör så fortfarande. Det är alltid vi som ska förstå att människor vi möter ofta är fördomsfulla och tar sig rätten att kränka oss.

Att vara öppen betyder också psykisk misshandel i form att mordhot. Fysisk sådan genom att bli spottad på osv. Visst, det har blivit betydligt lättare att vara öppet homosexuell. Särskilt efter att partnerskapslagen gick igenom. Men fördomarna finns där trots lagändringar och en högre acceptans i hela samhället. Utanför dom stora städerna, på arbetsplatser, i föreningar, skolor och i enskilda familjer.

Jag hoppas att ni som startat och driver RFSL i Södertälje orkar fortsätta och att Södertälje kommun sätter fart och ger er en ordentlig lokal. En på markplanet, i ljuset och i Södertälje centrum. Det är ni, vi, värda. Och det gör det lättare för alla som ännu inte vågat eller haft lust att hitta till föreningen.

Ni är värda dom rosor vi fick.

Fler bloggar om HBT, RFSL, samhället och på Intressant

12 tankar på “Öppet homosexuell i Södertälje förr och nu”

 1. Och jag kan ju då inte få in i skallen vad folk har med någon annans sexuella läggning att göra. Hur de/ni väljer att leva sina/era liv. Det går inte. Jag bara förstår inte. Därför frågade jag en person som tycker att det väl är ok med bögar, bara de inte ”bögar” sig. Varför, vad har du med det att göra?

  Svaret? ”Jag bara känner så. Två karlar! Ischa!”

  Detta torde betyda att bekantingen ser saker framför sig, eller hur? Varför det? Gör han det när han ser ett heteropar också? Varför inte? Ä. Det är bara obegripligt.

  Keep up the good work!

  Svara
 2. Peter: Nej, jag är inte ute efter att RFSL ska få andra fördelar än andra föreningar. Men som medlem i RFSL har jag genom åren har jag sett många källarlokaler i områden jag inte ens visste att dom fanns. Den i Södertälje skulle jag aldrig kunna hitta tillbaka till på egen hand. Och jag har helt OK lokalsinnen.

  Tyvärr vill många inte ha RFSL i sina lokaler vilket gör att vi ofta brukar få dom sämsta. Om vi får någon alls.

  Svara
 3. Irene, jag blir alltid lika störtförbannad av homofobi. Folk får ta och skärpa sig! Tänka efter!

  Heder åt dig och frugan för att ni tar på er att hålla föredrag och svara på frågor. Ni måste vara skittrötta på att vara flator först och människor sen, om du förstår vad jag menar.

  Svara
 4. Peter: Jag har ingen aning om RFSL har blivit nekade att hyra i centrum. Men vad jag förstår så går det trögt att få fram någon lokal alls. Och det är ju inget ovanligt anser jag som har ett 30-årigt perspektiv på saken.

  ab: Ja, ofta tycker jag det står inbränt i pannan och skymmer allt annat jag är och kan.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest