Igår höll frugan och jag föredraget, Öppet homosexuell i Södertälje förr och nu, på RFSL i Södertälje. Lokalavdelningen har hållit igång i knappt ett år och har ännu inte fått någon egen lokal. Enligt flera av styrelsemedlemmarna är inte kommunen särskilt tillmötesgående. Så vi höll till i en trång källarlokal som tillhör Nattvandrarna.

Det kändes som att kastats tillbaka minst 25 år i tiden. Till en kort period då jag var med i styrelsen på RFSL:s lokalavdelning i Västerås. Jag hade blivit nominerad mot min vilja och enbart för att jag var kvinna. En av få som besökte den i gamla regementets trånga och inte särskilt inbjudande lokalen.

Det var som tur var att inte många som kom till föredraget. Föredrag förresten, dom ställde frågor och vi försökte svara så gott vi kunde. Pga kort varsel och frugans axelskada hade vi inte hunnit förbereda oss ordentligt. Att jag också hade svårtartad PMS gjorde inte heller det hela bättre.

Bortförklaringar, javisst, men föredraget blev lika demprimerande som det var att trängas med Nattvandrarnas nenonfärgade jackor. Fast sanningen är också att ämnet i sig inte är särskilt muntert. Att i alla lägen vara öppen flata har kostat på och gör så fortfarande. Det är alltid vi som ska förstå att människor vi möter ofta är fördomsfulla och tar sig rätten att kränka oss.

Att vara öppen betyder också psykisk misshandel i form att mordhot. Fysisk sådan genom att bli spottad på osv. Visst, det har blivit betydligt lättare att vara öppet homosexuell. Särskilt efter att partnerskapslagen gick igenom. Men fördomarna finns där trots lagändringar och en högre acceptans i hela samhället. Utanför dom stora städerna, på arbetsplatser, i föreningar, skolor och i enskilda familjer.

Jag hoppas att ni som startat och driver RFSL i Södertälje orkar fortsätta och att Södertälje kommun sätter fart och ger er en ordentlig lokal. En på markplanet, i ljuset och i Södertälje centrum. Det är ni, vi, värda. Och det gör det lättare för alla som ännu inte vågat eller haft lust att hitta till föreningen.

Ni är värda dom rosor vi fick.

Fler bloggar om HBT, RFSL, samhället och på Intressant