Män kan visst våldtas

Jag var hos några vänner och bläddrade förstrött i en av kvällstidningarna. En minimal notis berättade att en man i Stockholm våldtagits av fyra män. Omedelbart gick mina tankar till Märta Tikkanens utmärkta bok ”Män kan inte våldtas”.

Det säger sig självt att titeln inte stämmer. Män har i alla tider våldtagit andra män i t ex fängelser för att hävda sin makt och utdela den ultimata förödmjukelsen. Det finns naturligtvis även bögar som våldtar, liksom lesbiska kvinnor. Och kvinnor som våldtar män.

Är det då annorlunda för en man att bli utsatt för gruppvåldtäkt än en kvinna? Jag fick själv en liknande fråga av en journalist när jag släppte min bok Hora, Dåre och Martyr. Den handlar om den gruppvådtäkt jag blivit utsatt för och vägen tillbaka till livet. Hon undrade om jag tror att jag upplevde våltäkten annorlunda för att jag är flata. Jag fick tänka länge innan jag kom fram till att det nog inte är någon skillnad för mig eller en ickeflata. Övergreppet är detsamma liksom dom psykiska och fysiska konsekvenserna.

Det tror jag också gäller män som våldtas av män. Enda skillnaden, och inte så liten, är att en kvinna som blir våltagen av en eller flera män riskerar att bli gravid.

5 tankar på “Män kan visst våldtas”

  1. Monica: Det gör det säkert när det gäller benägenheten att anmäla. Men jag tror ändå inte att det är någon skillnad än den individuella hur man reagerar. Jag tror inte jag skulle ha reagerar mindre eller värre om dom som våldtagit mig varit kvinnor. Maktlösheten skulle ha varit densamma.

    Svara
  2. Män som våldtas bemöts förmodligen helt annorlunda av rättssystemet. Jag har oerhört svårt att tro att de tillfrågas om klädsel och så vidare. Och inte ens en bög som dansat och kyssts på ett homoställe innan skulle sannolikt anses ”egentligen vilja” om han blir nerslagen och våldtagen av fyra karlar.

    Förnedringen är densamma, ja, hela företeelsen är en tragedi.
    De flesta våldtar inte, ändå finns förnimmelsen där någonstans under ytan påtagligt ofta. Man känner den som ensam kvinna bland fem män, även om de är goda karlar som aldrig skulle kröka ett hår på ens huvud.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest