Jag var hos några vänner och bläddrade förstrött i en av kvällstidningarna. En minimal notis berättade att en man i Stockholm våldtagits av fyra män. Omedelbart gick mina tankar till Märta Tikkanens utmärkta bok ”Män kan inte våldtas”.

Det säger sig självt att titeln inte stämmer. Män har i alla tider våldtagit andra män i t ex fängelser för att hävda sin makt och utdela den ultimata förödmjukelsen. Det finns naturligtvis även bögar som våldtar, liksom lesbiska kvinnor. Och kvinnor som våldtar män.

Är det då annorlunda för en man att bli utsatt för gruppvåldtäkt än en kvinna? Jag fick själv en liknande fråga av en journalist när jag släppte min bok Hora, Dåre och Martyr. Den handlar om den gruppvådtäkt jag blivit utsatt för och vägen tillbaka till livet. Hon undrade om jag tror att jag upplevde våltäkten annorlunda för att jag är flata. Jag fick tänka länge innan jag kom fram till att det nog inte är någon skillnad för mig eller en ickeflata. Övergreppet är detsamma liksom dom psykiska och fysiska konsekvenserna.

Det tror jag också gäller män som våldtas av män. Enda skillnaden, och inte så liten, är att en kvinna som blir våltagen av en eller flera män riskerar att bli gravid.