Två poeter in i Svenska Akademien

Svenska Akademien förvånade mig idag då dom valt två poeter som nya ledamöter, Kristina Lugn och Jesper Svenbro. Kristina är en av mina favoritdiktare men Jesper Svenbros lyrik är för intellektuell för mig. Däremot tror jag att han som litteraturvetare kan göra nytta. Kristina Lugn är ett mer oväntat val. Inte för att jag inte tror att hon har mycket att bidra med i akademien utan för att hon inte är så medgörlig som hon kanske ger sken av. Och jag tror att akademien vill ha lugn och ro och inte riskera fler avhopp.

Svenska akademiens utnämning kan tyckas lika ointressant som många tycker att deras arbete är. Själv tycker jag det är betydligt intressantare än att t ex Carl Bildt idag blivit vår nya utrikesminister. Inte för att jag tror att han kommer att göra ett dåligt jobb. Tvärtom, jag tror hans internationella anseende och kontaktnät äntligen kan se till att vi överhuvutaget har någon utrikespolitik. Men att ta in en gammal statsminister i en ny regering borgar nog för problem.

”Den som inte är bunden vid någonting faller.

Det är inte alltid ett dödsfall.

Ibland räcker det med en hjärnskakning.

Och en skadad självbild.

Det är synd det bara är lagsporter

som har supporterklubbar”

© Kristina Lugn ur Hej då, ha det så bra!

Fler bloggar om Svenska Akademien, litteratur, kultur, poesi och på Intressant.

5 tankar på “Två poeter in i Svenska Akademien”

  1. Svenbro och Lugn. Inte särskilt bra val. Det finns andra, somskulle kunna vara mer befogadeatt ta in. Men – liksom akademien är en gammal institution med förådrade regler så bör den lägga ner.
    det är bättre om Handelsbanken, eller annan känd bank tog över själa förvaltningen och utdelande. Krutpengar i alla ära – men de är alltför konserverat inbundna. Att dessutom reta upp det svenska folket med en omåttligt motbjudande galamiddag i början av december är och förblir en skymf i globaliseringens tid. Pengar bör läggas på annat. Det räcker också om en författare får kanske någon miljon för att kunna överleva? Men å andra sidan – hur många har inte fått mediafrossa och kramptillstånd, då kapitalet fått göra intrån i skapandet och sliten skrivmaskin.

    hansevert

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest