Kan nyval ge Sverige en demokratisk regering?

Kan nyval ge Sverige en demokratisk regering? Det var länge sen jag skrev ett politiskt inlägg. Efter gårdagens nederlag i omröstningen av regeringens budget och det utlysta extra valet kan jag inte låta bli. Det har gjort ont att se SD spela ut alla maktkort som väljarna lagt i deras händer. För låt oss inte glömma att dom som röstat fram detta i grunden nazistiska fascistparti är en part i spelet. Med detta skrivet är mitt svar på frågan i rubriken ja.

Min förhoppning är att flertalet av dom 13 procent som röstat på SD ska ta sitt förnuft till fånga. Jag vill tro att den medelålders andra generationens invandrare i min närhet som varit med och röstat fram detta parti, som är mot allt vad jag är och står för, ska inse vad hen gjort. Att hen istället ska lägga sin röst på ett demokratiskt parti.

Samtidigt är jag realist och tror att exponeringen av SD:s åsikter den senaste veckan kan ha attraherat fler som är missnöjda med invandringen i vårt land. Nu kan ingen ha missat att det är det som gett SD det stöd dom fick vid valet i september.

En annan fråga som jag ställer mig är om det inte dom små partierna som har mest att förlora på extra valet den 22 mars 2015. Jag har svårt att tro att t.ex. FI har svårt att mobilisera sina anhängare så snart igen. Detsamma kan gälla dom andra partierna som just kom över riksdagsspärren.

Trots att jag vill se ett slut på blockpolitiken tror jag många väljare kommer att lägga sin röst på dom två största partierna. Det kan ses som ett försök att få till en starkare majoritet och riskdag. Fast å andra sidan tror jag dom flesta väljare som inte är insatta eller intresserade av rikspolitiken inte alls kommer att rösta.

Tyvärr tror jag att valdeltagande i nyvalet nästa år kommer att bli lågt. Att det kommer att gynna dom största partierna och kanske främst Alliansen. Vänsterblocket brukar ha svårt att jaga iväg sina väljare till valurnorna i ordinarie val och får det nog inte lättare den 22 mars.

Själv tillhör jag dom som kommer att byta parti till ett som garanterat kommer över riksdagsspärren när Sverige går till val nästa gång. På sätt hoppas jag att demokratin ska vinna över maktspelande antidemokrater.

Fler inlägg om politik