Jag var nyligen och såg Folkoperans uppsättning i Stockholm av Romeo och Julia av Charles Gounod. Någon större operafantast är jag inte men det brukar bli någon förställning per år. Och då gärna på Folkoperan. Dom brukar vara nyaskapande och bjuda på oväntade scenlösningar och scenografi. Tyvärr lyser det med sin frånvara i Romeo och Julia.

Scenografin är i det närmast obefintlig. Svarta draperier och blodröda rosenblad. Om jag ska vara snäll kan jag kalla det kitchigt. Hur som helst så ger det ett allt för dystert intryck. Jag menar, Shakespears berättelse i sig tillhör ju inte dom muntrare. Lite kontrast mellan handlingen och det som fångas av ögat skulle inte skada.

För mig är Romeo och Julia den ultimata historien om kärlek, passion och tragik. Tyvärr så lyckas inte Folkoperans uppsättning förmedla ett uns av detta. Kemin mellan sångarna som spelar Romeo, Mats Carlsson, och Julia, Mariann Fjeld, är obefintlig. Inte blir det heller bättre av att det också brister i sången. Just den kvällen jag var på plats var Romeo direkt usel och Julia inte mycket bättre. Hoppas att det bara var tillfälligt. Behållningen blir istället Karolina Storm i rollen som Stefano och Thomas Lander som Mercutio.

Istället för passion och glöd bjuder Folkoperan på pekoral och klyschor. Deras version av Romeo och Julia berör mig inte. Tack vare birollerna blir det 2 av 5 möjliga rosenblad.