Fart

Foto: Iréne Svensson Räisänen

Friande våldtäktsdomar visar att offren är rättslösa

Hovrätten friade sex killar från allt ansvar när det gällde en gruppvåldtäkt av en 15-årig flicka. Den domen har fått mig och många andra runt om i landet att gå i taket. Jo, jag vet att lagen inte är moralisk utan ser bara till bevis och trovärdighet. Hovrätten tog enbart ställning till om flickan var i hjälplöst tillstånd eller inte.

Att inte tro att hon kände sig hjälplös tillsammans med sex killar som våldtog henne är absurt. Jag vet av egen erfarenhet att offret i den här situationen fruktar för sitt liv. Att göra motstånd och kliva upp och gå därifrån är inget alternativ. Vad gör du då så om offer? Jo, du blir paralyserad och stänger av. Inte medvetet utan det sker helt utan att du tänker på det. Hjärnan ger order till kroppen att bli passiv. Det är helt enkelt en inbyggd överlevnadsstrategi.

Att ett våldtäktsoffer blir passivt, inte gör motstånd och inte försöker ta sig därifrån läggs henne till last i domstolen. Hur skulle då våldtäktsmännen veta att du inte ville ha sex med dom trots att du sagt nej upprepade gånger? Borde inte dom som dömer i hovrätten veta om det här? Klart dom ska! Att dom inte tycks göra det säger i varje fall mig att dom inte har i en rättegångssal att göra.

Nu är jag inte så naiv att jag tror att hovrätten bryr sig det minsta om alla protester som rasat i vårt land sen i fredags då den friande domen föll. Massmedias intresse höll i sig i fyra dagar, igår tack vare Femens protest inne i hovrätten. Idag, om ingen ny aktion väcker nytt intresse, har massmedia redan gått vidare och lyft fram något annat. Hovrätten drar en lättnadens suck och återgår till vardagen igen.

Jo, jag vet att lagen ändrats till ”särskilt utsatt situation” istället för ”hjälplöst tillstånd”. Jag hoppas men tror knappast att det kommer att göra någon skillnad i praktiken.

Då den förste mannen tog mig

var jag rädd för att dö

när den andre mannen tog vid

ville jag bara dö

och när den tredje fortsatte

 var jag redan död

– jag ser deras ansikten i alla män

 

Ur min diktsamling Hora, Dåre och Martyr.
***********
Intressant?