Seger över mörkret diktvideo

Uppdaterad 11 december 2023

Seger över mörkret är en video där jag läser min juldikt med samma namn och har illustrerat den. Jag skrev dikten till julavsnittet i Poetpodden 2019.

Julen är en tid då vi firar att mörkret besegrats. Det är en tid då vi samlas med våra kära och sprider ljus, värme och glädje. Trots att vintermörkret kan tyckas vara som mörkast vid denna tidpunkt, så fylls våra hjärtan med hopp och förväntan på det som kommer.

Julen är inte bara en festlig högtid, det är också en tid för eftertanke och reflektion. Vi tänker på de människor som inte kan vara med oss, de som lever i ensamhet eller sorg. Vi sträcker ut våra händer och hjälper dem genom att ge gåvor, hjälpa till på välgörenhetsorganisationer och sprida kärlek och omtanke. Detta är en seger i sin mest bokstavliga bemärkelse.

Julljus

Den stora seger över mörkret i julen är att symbolisera hoppet om en bättre framtid. Vi tänder adventsljus, dekorerar granar och hus med glittrande ljus och sprider glädje till andra. Det är som om vi samlar all vår styrka och kämpar emot det som är dystert och hopplöst i världen omkring oss.

Julen är en tid då vi också hedrar våra traditioner och ritualer. Vi firar julafton med släkt och vänner, äter god mat, sjunger sånger och delar presenter. Vi bygger broar mellan generationer genom att föra våra traditioner vidare till nästa. Det är genom dessa traditioner att vi kan känna en seger över mörkret, att vi kan återuppväcka de gamla minnena och samla kraft för framtiden.

Seger över mörkret är gjord för YouTube

YouTube logga

Du har väl inte missat min YouTube-kanal Min plats bland orden? Där lägger jag upp skrivtips, annat som rör skrivandet och mina diktvideor. Prenumerera på kanalen så missar du inte nästa video.

Titta också på

Tre personer tittar på en dataskärm

Videorna Fem juldikter, Mörkrets öga och Vår stund på jorden och gör skrivövningen Skriv en juldikt som rimmar.

Fler video

Författare

  • Iréne Svensson Räisänen

    Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden. Dessutom gör jag hemsidor och bloggar till författare/poeter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Iréne Svensson Räisänen
Rulla till toppen