Vita skuggor diktvideo. Jag skrev dikten 1987 efter att min vän Björn dött av AIDS. Han smittas sent på 80-talet och var tyvärr för dålig för att få de nya effektiva mediciner som kom på 90-talet. Många av mina vänner och bekanta dog av AIDS på 80- och tidiga 90-talet. Många var också de som tog livet av sig efter att de fått diagnosen.
Dikten är publicerad i antologin ”Vår stund på jorden”.
AI om HIV och AIDS
HIV står för humant immunbristvirus och det angriper det mänskliga immunsystemet, varvid det försvagar försvarsmekanismer mot infektioner och vissa typer av cancer. Det virus som orsakar AIDS – förvärvat immunbristsyndrom – är den sista fasen av infektionen, där kroppens immunsvar är så nergånget att det inte längre kan bekämpa infektioner och sjukdomar.
Viruset överförs genom direktkontakt med vissa kroppsvätskor från en smittad person, som blod, sperma, vaginalvätskor och bröstmjölk. De vanligaste överföringsvägarna inkluderar oskyddat sex, delning av injektionsnålar och från mor till barn under graviditet, förlossning eller amning.
På 1980-talet var prognosen för dem som smittats dyster. Det fanns begränsade behandlingsalternativ vilket ledde till stigmatisering och rädsla runtom i världen. På grund av den bristande kunskapen och effektiva behandlingarna avled alla som utvecklats sjukdomens sista stadium.
Under 1990-talet började utvecklingen av antiretrovirala läkemedel (ARV), vilket markant förbättrat livskvaliteten och livslängden för dem som lever med infektionen. Dessa läkemedel hjälper till att minska virusets mängd i kroppen, vilket därmed hjälper till att bevara immunsystemets funktion och förhindrar att de som är smittade också får sjukdomen.
Tack vare dessa medicinska framsteg, är infektionen idag en handikappande men hanterbar kronisk tillstånd för många människor, förutsatt att de har tillgång till läkemedel och kontinuerlig sjukvård. Prevention, tillgång till tester och behandling, samt att öka medvetenheten, är nu centrala strategier i kampen mot denna infektionssjukdom världen över.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Vita skuggor diktvideo är gjord för YouTube
Du har väl inte missat min YouTube-kanal Min plats bland orden? Där lägger jag upp skrivtips, annat som rör skrivandet och mina diktvideor. Prenumerera på kanalen så missar du inte nästa video.
Titta också på
Videorna Vinterns mantel, Vinterdikter och läs min novell Vita skuggor.