Nobelpristagaren i litteratur 2010: Mario Vargas Llosa

Årets nobelpristagare i litteratur är den peruanske romanförfattaren Mario Vargas Llosa som också är politiker. Han är född 1936 och är idag bosatt i Madrid.

Många av hans romaner finns på svenska. Här är ett par:
Staden och hundarna (1962)
Det gröna huset (1965),
Kriget vid världens ände (1982)
Bockfesten (2000)
Den stygga flickans rackartyg (2006)

Ett rätt tråkigt val då jag tycker han är för glad i sexskildringar. Jag har läst Staden och hundarna, Det gröna huset och Kriget vid världens ände. Tyvärr kan jag inte rekommendera dig att läsa Mario Vargas Llosa då jag inte gillar hans kvinnosyn.

[tags]Mario Vargas Llosa, nobelpriset, nobelpriset i litteratur, nobelpriset 2010, nobelpriset i litteratur 2010, bok, böcker, litteratur, författar[/tags]och Intressant

6 tankar på “Nobelpristagaren i litteratur 2010: Mario Vargas Llosa”

 1. Har bara läst Till styvmoderns lov och nja minns språket som bra men temat nja gubbsjukt incestuöst obehagligt. Det var ett tag sen jag läste den så jag kanske minns fel. Kanske något fel på barnsynen också? Lolita temat (fast här omkastat) känns helt klart som ett vuxenperspektiv en medelålders författares våta drömmar.

  Svara
 2. Jag har inte läst någon av hans böcker men efter att igår ha lyssnat till intervjuer av både män och kvinnor som läst honom och på utdrag ur hans böcker, blir min åsikt:

  Män (vissa) tycker att han på ett klarsynt sätt skildrar hur machosamhället ser ut. Böckerna ska vara en slags protest mot det.

  Med ett undantag tycker kvinnor att han bara är gubbsjuk.

  Min egen analys blir att det är (som så ofta) kvinnorna som skildras som objekt, bikaraktärer, offer, våldtagna etc etc. Inga starka kvinnor. Om det nu är så att han gör inlägg i debatten kan det tyvärr vara så att många män som läser böckerna inte ser debattinlägget utan tycker att det är fräcka starka killar som skildras i fräcka sexscener.

  Ja, så tror jag. Jag förstår dig mycket väl, Iréne. Du har säkert rätt!

  Svara
 3. Jag kommer inte att läsa något av honom. Han har självklart många kvalitéer, men hans taskiga kvinnosyn skulle hindra mig från att uppskatta dem. Den stygga flickans rackartyg som översattes till svenska 2006 har jag lyssnat på utdrag ur, och bara de har gjort mig arg på den nedvärderande syn på kvinnor som han visar. Har läst/lyssnat på utdrag ur fler av hans böcker och de visar upp samma syn. Är besviken på svenska akademien i år. Läser inte författare bara för att de har fått Nobels litteraturpris. Det är livet för kort för.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest