Hoppa till innehåll

3 tips som gör dig till en bättre skribent

3 tips som gör dig till en bättre skribent

3 tips som gör dig till en bättre skribent. Det finns många skrivtips för dig som vill förbättra ditt skrivande. Jag har själv delat med mig av en hel del genom åren här i bloggen och på SkrivarSidan.nu. Ofta får jag frågan vad jag tycker är viktigast för att bli en bättre skribent/författare. Och då svarar jag alltid:

3 tips som gör dig till en bättre skribent, lista:

Tips

Skriv mycket och ofta

Skrivövning
  • 1. Skriv, skriv, skriv och åter skriv. Vill du bli bättre på något är det övning som gäller. Ansträng dig för att hitta en skrivrutin mitt i vardagen som ger dig möjlighet att skriva en stund om inte varje dag men så ofta som möjligt. Går inte det är kanske skrivandet trots allt inte är så viktigt för dig som du tror.

Läs för att lära av andra

Läsa
  • 2. Läs, läs, läs och åter läs. För att tillägna dig ett språk, att hitta ditt eget bör du läsa allt du kommer över i alla genrer. Utmana dig själv genom att läsa sk svår litteratur som kräver något av dig som läsare. Var inte heller rädd för att ibland läsa s.k. dålig litteratur för att utveckla din känsla för vad som är mindre bra och bättre litteratur. Tveka inte att härma dina favoritförfattare. OBS! Med det menar jag inte att du ska skriva av och plagiera. Nej, analysera rytm och språk och lär dig knepen som gör att du uppskattar just den författaren sätt att skriva.

Våga skriva dåligt

Tummen ner
  • 3. Mitt kanske viktigaste råd till dig som redan tillägnat dig dom två första tipsen är att våga skriva dåligt. För att kunna utvecklas ytterligare ska du inte vara rädd för att experimentera. Att ifrågasätta skrivtips som dom här och bryta mot givna skrivregler. Skriv utan att läsa det du just skrivit. Fortsätt till du har fått ner allt som skulle ner eller du uppnått den mängd du föresatt dig att skriva. Låt texten vila till nästa dag innan du läser den. Då kan du skratta åt det som blev galet och skriva om det så det blir bättre. För så är det. Ser du själv att det du skrivit inte är bra då ser du också hur du ska skriva för att det ska bli bättre. Eller hur?

Läs också

Läsa

Blogginläggen Inspiration är oftast hårt slit, 5 tips skriva essä och lyssna på poddavsnittet Kom igång och skriv.

Fler skrivtips och övningar

3 tips som gör dig till en bättre skribent är ett skrivtips.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×