5 tips skriva essä

5 tips skriva essä

Uppdaterad 29 november 2022

5 tips skriva essä. Jag fick nyligen en förfrågan om att skriva en essä på temat ”Medmänsklighet”. Det borde inte vara något problem. Fast det klart, jag har aldrig skrivit en essä. Men jag läst en hel del inom genren har jag gjort och temat borde passa mig. Dessutom vet jag i teorin hur en essä bör skrivas.

5 tips skriva essä, så gör du:

  1. Välj ett ämne. Språket ska vara korrekt men samtidigt personligt.
  2. I inledningen ska du presentera ämnet, sätta in det i ett sammanhang och avsluta med din frågeställning som ska besvaras i resten av essän.
  3. Mitten bör innehålla argumentera för och emot frågeställningen. Du bör öppet redovisa din syn på argumenten.
  4. Slutet bör innehålla ditt svar på frågeställningen. Har du inget bör du avsluta med en ny fråga eller konstaterande kring den ursprungliga frågan.
  5. Källförteckning.

Att vet hur men ändå inte

Punkt 1  och 5 har jag klart. Jag har valt ut en poet som jag ska skriva om, en som jag kan utan och innan. Sen är det tvärstopp. Nåja det kommer väl att lösa sig. Deadline är i maj 2015 så jag har tid på mig.

Uppdatering, november 2020:

Jag skrev en dikt istället för en essä. Nåja, jag är ju trots allt i första hand poet.

Läs också 7 tips på hur du skriver en novell.

Fler blogbinlägg

5 tips skriva essä är ett blogginlägg med skrivtips.

Författare

  • Iréne Svensson Räisänen

    Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden. Dessutom gör jag hemsidor och bloggar till författare/poeter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen