Hoppa till innehåll

Inspiration är oftast hårt slit

Inspiration är oftast hårt slit

Inspiration är oftast hårt slit. Många, särskilt nya författare sitter och väntar på att inspirationen, flytet, ska rinna till. Tyvärr ofta förgäves.

Ibland har de tur och drabbas av denna angenäma upplevelse och skriver en dikt eller två. Dessa anses då så heliga att de inte får bearbetas fast det oftast behövs. En rätt tråkig inställning enligt mitt sätt att se på saken. Varför inte se texten som en första kladd som bara kan bli bättre.

Talang

Talang

Till en viss nivå kan alla lära sig att skriva noveller och dikter. Men för att nå riktigt långt, det erkänner jag gärna, behövs också talang.

Skrivande föder skrivande

En kvinna, hjärna, lampa och kugghjul

Tillbaka till inspirationen; om jag skulle vänta på den skulle jag inte få mycket gjort. Istället börjar jag skriva vad som faller mig in och om jag har tur gömmer sig en dikt eller annan text i det jag klottrat ner. För att få fram den stryker jag, kastar om ord och meningar, leker med synonymer, tidsformer och berättarperspektiv.

Påfallande ofta visar sig den slutliga texten innehålla något helt annat än den första kladden. Och kommer jag bara igång så brukar det generera mer användbart klotter. Som i sin tur blir nya dikter.

Fjäderpenna i ett bläckhorn

Inspiration är oftast hårt slit

De gånger inspirationen drabbar mig tar jag tacksamt emot och försöker förvalta stunden väl. Det har dock hänt att jag skrivit som i ett rus och när jag sedan läser blir jag förvånad. ”Har jag verkligen skrivit det här?”.

Dessutom finns det alltid undantag. Särskilt poeter som aldrig skriver om ett ord och det är läsvärt ändå.

Läs också

Läsa

Lyssna på poddavsnittet Hur kommer dikten till?, Kom igång och skriv, titta på video Inspiration, läs 3 tips som gör dig till en bättre skribent, min dikt Drunkna och gör skrivövningen Vad ska du skriva om?

Fler blogginlägg

Inspiration är oftast hårt slit är ett blogginlägg med skrivtips.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 kommentarer till “Inspiration är oftast hårt slit”

  1. Usch, det där med inspiration tycker jag är svårt. Ibland sitter jag och stirrar på den där blinkande saken på skärmen hur länge som helst. Jag tror det handlar lite om att jag sätter såna krav på att det jag skriver ska bli så himla bra och läsvärt. Och då blir det ingenting istället. Men ibland så bara flyter det på … Jag undrar hur en hjärnforskare skulle definiera inspiration? Vad är det egentligen?

  2. För mig är inspiration dels en idé som poppar upp och måste bli nedskriven tillsammans med en stark lust att skriva just då. Får ofta väldig inspiration till noveller medan längre texter, helt naturligt, kan bli
    lite tråkigare att jobba med.

Iréne Svensson Räisänen
×