Hoppa till innehåll

5 program för att göra e-böcker

5 program för att göra e-böcker

5 program för att göra e-böcker. jag testat fyra olika program för att göra en e-bok av antologin Revansch åt SkrivarSidans förlag. Det självklara valet InDesign har jag inte råd med. Har du det kan du sluta läsa nu.

Scrivener

Eftersom jag vanligen skriver böckerna i Scrivener ville jag testa att göra boken i det programmet. Jag började med att se programmets video om hur jag ska ställa in Compile. Sen ändrade jag teckensnittet på rubrikerna för att dom skulle dyka upp i den automatisk genererade innehållsförteckningen.

När jag kollade i min iPad och IPhone såg det inte alls ut som jag förväntat mig. Svårigheten var att jag ville ha två rubriker på vissa sidor, författarnamn och titeln på texten. Det lyckades jag inte få till och tvingades testa ett annat program.

Pages

iMac

Eftersom jag har en Mac med Pages i blev det nästa val. Programmet är en dröm att jobba i. Men inte gick det att få till två rubriker på samma sida. Nu insåg jag att det var dags för kompromisser för att få det ungefär som jag ville. Författarnamnet på en egen sida och så var det löst trodde jag. Nej, varför skulle boken ha 20 sidor extra och bli dyrare för att Pages och Epub som är det format e-böcker görs i lirade inte med varandra. Dessutom har Pages en bugg som gör att du måste använda nästa program för att e-boken ska bli godkänd av Epub.

Sigil

Sigil är ett gratis program som många som gör e-böcker använder. Jag laddade ner det och öppnade den Epub-fil jag gjort i Pages. Sparade om filen som jag fått tips att jag skulle göra. Då godkändes Epub filen. Men på köpet försvann alla indrag och ersattes med en blankrad.

Calibre

E-bok

Så här dags började jag undra om jag alls skulle fixa att göra en e-bok. Men eftersom jag inte är den som gärna ger upp laddade jag ner Calibre. Också det gratis att ladda ner. Programmet är på svenska, nåja, och snyggt men omöjligt att förstå sig på. Dessutom gör du inte själv e-boken i den. Nej, den konverterar bara från andra filformat till Epub.

5 Program för att göra e-böcker, slutsats:

Nu kände jag att det var dags att göra som dom brukar i polisutredningar som gått i stå. Jag började från början och gick tillbaka till Scrivener. Efter att titta på mängder av instruktionsvideor och lusläst allt på nätet om hur du gör e-böcker i programmet fick jag äntligen till det.

Nu har jag två rubriker på samma sida, sidbrytning trots rubriklösa texter och en innehållsförteckning där titeln ligger med ett snyggt indrag under författarnamnet. Inte tror jag InDesign hade kunnat göra det bättre!

OBS! Scrivener är ännu inget bra alternativ om du vill ha multimedia i din e-bok.

ps. Eftersom jag inte blev nöjd med innehållsförteckningen i Scrivener gav jag Sigil en andra chans och gjorde finputsningen där.

Vellum

Uppdatering 1/11 2020: Mina tre senaste e-böcker har jag gjort i Vellum. Det är enklaste att använda av alla programmet jag testat. Det gäller även InDesign som jag numerär använder för att göra pappersböcker. I Vellum kan du göra snygga e-böcker som passar alla typer av e-boksläsare. Det är numera den app jag rekommenderar när jag får frågan.

Läs också

Läsa

Blogginläggen Ljudböcker är inte min grej och Revansch 2010.

Fler blogginlägg

Program för att göra e-böcker är ett blogginlägg.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

6 kommentarer till “5 program för att göra e-böcker”

  1. Kanske jag är för van vid Word och liknande, kan flytta som jag vill där också. Min thailändska fru använder InDesign men jag har aldrig lärt det. Hon gjorde en stor bok med massor av bilder för det buddhistiska templet i Eslöv för ett tag sen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen