Onda människor? Visst finns dom.

Onda människor? Visst finns dom.

Uppdaterad 17 juni 2022

Onda människor? Visst finns dom. Den senaste tiden har ondskan, tack vare massmedia, trängt sig allt närmre inpå och blottat sig i all sin avskyvärdhet. Jag tänker då förstås på Anders Eklund som dödade Engla och Josef Fritzl övergrepp på sin dotter Elisabeth. Det sistnämnda tar mig så hårt att jag har svårt att ta in det. Mina försvar sätter in och jag vill blunda, hålla för öronen.

Ondskan har alltid funnits

Nu är varken dessa ondskefulla dåd dom första eller sista. Ondskan har alltid funnit och kommer att finnas så länge människan existerar. Godhetens kamp mot ondskan är vi alla involverad i, på ett eller annat sätt, dagligen. Gå till dina egna tankar och var ärlig mot dig själv, då kan du se samma kamp.

Disponerad för att bli ond

Jag är fullt och fast övertygad om att vi inte föds som vita blad. Att en människa kan födas ond eller åtminstone disponerad för att bli ond. Om sedan omständigheterna är dom rätta formas en människa med förmåga, att utföra dom mest vidriga handlingar mot andra människor. En ond människa som saknar förmåga till empati och som inte har dom spärrar vi människor vanligen har.

Alla har god och onda egenskaper

Vi har alla goda och onda egenskaper, även Josef Fritz loch på Anders Eklund. Men när ondskan tar över har dom förlorat rätten till att behandlas mänskligt. Nej, jag tror inte på hämnd. Men på ett livstidsstraff som faktiskt är vad det heter, och som i sig själv är omänskligt. Då skyddas vi andra från just deras ondskefulla handlingar.

Onda människor? Visst finns dom. Eller?

Men är det inte bara handlingarna som är onda och inte hela människan? Många brukar svara ja på det, men jag är tveksam. Jag anser att när en människans inbyggda spärrar släppt, alla mänskliga gränser sprängs, och en person begår övergrepp och dödar då har det onda tagit över på bekostnad av det goda.

Läs också inläggen Nazisterna vill se mig död, Min fosterpappa utnyttjade mig sexuellt och dikten Godhet.

Fler blogginlägg

Onda människor? Visst finns dom ÄR ETT BLOGGINLÄGG.

4 reaktioner på ”Onda människor? Visst finns dom.”

  1. Om jag förstår dig rätt, bör det så onda som du/jag talar om straffas på ett sätt som (förhoppningsvis) gör det ofrånkompligt för personen i fråga att känna smärta/straff.
    Faktum är att om man kan begå den värsta handlingen, har man öht inga spärrar, känner inget, upplever inget, lever inte… och kan därmed inte heller ta emot ”normal” bestraffning. Därmed är t ex dödsstraff inget straff, bara ”the easy way out”.
    En man som Anders Eklund och Josef Fritzl borde strandsättas på Sergels Torg – nakna – för att pryglas och stenkastas av massan… för att därefter överleva med samma mått i fängelse.

  2. Så mäniskan kan verkligen vara ond redan i sitt biologiska arv och sedan kan miljön forma den någorlunda god? Jag tror nog tvärtom. Tror inte folk föds till att vara programmerade goda eller onda, däremot kan erfarenheter göra att de blir ”onda”. Sedan finns det ju sjukdommar. Och de kan man i och för sig födas med och anse är väldigt av ondo

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen