Hoppa till innehåll

Onda människor? Visst finns de.

Onda människor? Visst finns dom.

Onda människor? Visst finns de. Insikten om det, tack vare massmedia, trängt sig allt närmre inpå och blottat sig i all sin avskyvärdhet. Jag tänker på Anders Eklund som dödade Engla och Josef Fritzl övergrepp på sin dotter Elisabeth. Det sistnämnda tar mig så hårt att jag har svårt att ta in det. Mina försvar sätter in och jag vill blunda, hålla för öronen.

Ondskan har alltid funnits

Ond människa

Nu är varken dessa fruktansvärda dåd dom första eller sista. Ondskan har alltid funnit och kommer att finnas så länge människan existerar. Godhetens kamp är vi alla involverad i, på ett eller annat sätt, dagligen. Gå till dina egna tankar och var ärlig mot dig själv, då kan du se samma kamp.

Disponerad för att inte bli god

Djävulen

Jag är fullt och fast övertygad om att vi inte föds som vita blad. Att en människa åtminstone disponerad för att bli ond. Om sedan omständigheterna är de ”rätta” formas en människa med förmåga, att utföra de mest vidriga handlingar mot andra människor. En ond människa som saknar förmåga till empati och som inte har de spärrar vi människor vanligen har.

Alla har god och onda egenskaper

Vi har alla goda och onda egenskaper, även Josef Fritzlz och på Anders Eklund. Men när det ondskefulla tar över har de förlorat rätten till att behandlas mänskligt. Nej, jag tror inte på hämnd. Men på ett livstidsstraff som faktiskt är vad det heter, och som i sig själv är omänskligt. Då skyddas vi andra från just deras ondskefulla handlingar.

Onda människor? Visst finns de. Eller?

En man med en djävul på ena axel och ängel på den andra

Men är det inte bara handlingarna som är onda och inte hela människan? Många brukar svara ja på det, men jag är tveksam. Jag anser att när en människans inbyggda spärrar släppt, alla mänskliga gränser sprängs, och en person begår övergrepp och dödar då har det onda tagit över på bekostnad av det goda.

Läs också

Läsa

Blogginläggen Nazisterna vill se mig död, Min fosterpappa utnyttjade mig sexuellt och dikten Godhet.

Fler blogginlägg

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

6 kommentarer till “Onda människor? Visst finns de.”

 1. Om jag förstår dig rätt, bör det så onda som du/jag talar om straffas på ett sätt som (förhoppningsvis) gör det ofrånkompligt för personen i fråga att känna smärta/straff.
  Faktum är att om man kan begå den värsta handlingen, har man öht inga spärrar, känner inget, upplever inget, lever inte… och kan därmed inte heller ta emot ”normal” bestraffning. Därmed är t ex dödsstraff inget straff, bara ”the easy way out”.
  En man som Anders Eklund och Josef Fritzl borde strandsättas på Sergels Torg – nakna – för att pryglas och stenkastas av massan… för att därefter överleva med samma mått i fängelse.

 2. Så mäniskan kan verkligen vara ond redan i sitt biologiska arv och sedan kan miljön forma den någorlunda god? Jag tror nog tvärtom. Tror inte folk föds till att vara programmerade goda eller onda, däremot kan erfarenheter göra att de blir ”onda”. Sedan finns det ju sjukdommar. Och de kan man i och för sig födas med och anse är väldigt av ondo

  1. Tror du på Gud Irene?

   Det är så att ingen vill vara ond. Ingen vill göra ont.
   Vi blir mer eller mindre lurade.

   Vi har olika syn- förmåga..

   Det handlar ju mycket om tro och världsbild…

   Du får inte ge upp på nån. Vi är alla lika nånstans. Mer eller mindre belastade.

   Djävulen är skyldig.
   Jag vet inte allt hur det går till. Inte du heller.

   Du ska inte döma ut sjuka människor.

   Jag vet hur Jesus kan bota människor. Han ger upprättelse..
   Han är Livet och Sanningen.

   Kan du acceptera din mänskliga natur? Allt kommer från Gud. Människor tenderar att vara bedragare. Ormar :)

   Frid!

Iréne Svensson Räisänen
×