Hoppa till innehåll

Min fosterpappa utnyttjade mig sexuellt

Min fosterpappa utnyttjade mig sexuellt

Min fosterpappa utnyttjade mig sexuellt. Apropå diskussionen om att vanvården av fosterbarn är värre än väntat så är jag inte förvånad. Många människor är tyvärr inte bättre än att dom utnyttjar andra som har svårt att försvara sig. Det innebär att i t.ex. Uppland så var det vanligt att bönderna tog fosterbarn som gratis arbetskraft. Att pedofiler nu och som då sett/ser sin chans att få tillgång till barn.

Jag blev själv sexuellt utnyttjad av min fosterpappa. Han och min fostermamma gav mig en så hygglig uppväxt som de klarade av. Jag blev inte direkt vanvårdad när det gäller mat, kläder och liknande under dom 11 år, 1962-1973, jag tillbringade hos mina fosterföräldrar. Socialtjänsten kontrollerade visserligen regelbundet, en gång/år, hur jag hade det. Men vilket barn berättar öppet om det hon utsätts för inför främmande människor. Inte gjorde jag det i varje fall…

Fel människor blir fosterföräldrar

En branhand i två vuxenhänder

Det är inte lätt för kommunerna att hitta familjer som vill ta sig an barn som behöver byta hemmiljö, familj. Därför ligger det tyvärr i systemet att människor tar chansen att tjäna pengar samtidigt som de utnyttjar barnen för sina egna syften.

Bättre kontroll och uppföljning

Själv vill jag inte gräva mig ner i det som varit utan önskar att dom som idag väljer ut fosterhem ska göra det med omsorg och noga följa upp hur det går. Och att de inte ska glömma bort att lyssna på barnen som omplaceras. Självklart ska de fosterbarn som vill både få en ursäkt och skadestånd för det lidande dom fått utstå.

Skrive om det i två av mina noveller

Papper och penna

I mina noveller I ett rum på 5:e våningen och Uppvaknandet har jag skrivit om hur jag blev sexuellt utnyttjad av min fosterpappa.

Uppdatering

Uppdatering: Fosterhemsplacering betyder inte alltid att det är något hos barnet som motiverar det. Att jag hamnade i fosterhem beror på att mina biologiska föräldrar skildes och ingen av dem hade möjlighet att eller ville ta hand om mig och min syster.

ps. Idag heter det familjehem och inte fosterhem vilket jag också tycker bättre beskriver vad det är.

Självbiografin Det ingen ville veta

I min självbiografi Det ingen ville veta skriver jag bl.a. om min uppväxt hos mina fosterföräldrar. Där skriver jag också om hur de sexuella övergreppen satt sina spår för livet. Väntar mig att boken ska komma ut runt 2022-2024.

AI om pedofili

AI-robot

Det är en psykiatrisk störning där en vuxen eller äldre ungdom upplever en primär eller exklusiv sexuell attraktion till förpubertala barn, det vill säga barn som generellt är 13 år eller yngre. Det är viktigt att skilja på begreppet pedofili och det sexuella utnyttjandet av barn (pedofil kriminalitet), där den senare avser handlingar, medan pedofili i sig beskriver en sexuell preferens.

Diagnostisering av pedofili är komplex och kräver professionell bedömning och behandling. Samhället hanterar också detta mycket strängt genom lagar som ska skydda barn mot övergrepp och utnyttjande.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

AI om incest

AI-robot

Incest är sexuella handlingar mellan nära släktingar, såsom mellan föräldrar och barn, syskon eller andra nära familjemedlemmar som genetiskt är tätt förknippade. Detta är både ett socialt och lagligt tabu i många samhällen och kulturer. I många jurisdiktioner är incest brottsligt och kan föranleda rättsliga åtgärder.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Blogginläggen Jag är ett fosterbarn , Bloggar om det min bok handlar om, Livstidsdömd, se videon Återupprättelse och läs Diktandet får mig att överleva.

Fler blogginlägg

Min fosterpappa utnyttjade mig sexuellt är ett blogginlägg.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarer till “Min fosterpappa utnyttjade mig sexuellt”

 1. Det finns saker som gör att man nästan skäms att säga att man är familjehem. Synd att det finns en liten klick som bidrar till det. De flesta familjehem är bra och om alla fick uppleva känslan av att det faktiskt gör skillnad med barnet att bo i ens hem (till det positiva, förstås) skulle säkert fler välja att bli just familjehem. För de behövs.

  Att pedofiler slinker emellan trots att kontrollen av familjehemmen är stor, är olyckligt. Utredningen av hemmen är grundlig, ingenting förbigås. Familjehemmen får lämna ut allt om sig själva, ända från barndomen.

  Det placerade barnet har kanaler utåt att berätta om något inte känns bra. För vår del innebär det att barnet både kan berätta för sina biologiska föräldrar, syskon och handläggare om något inte skulle vara bra. Och tjänar pengar gör man definitivt inte som familjehem. Då vore det mer lönsamt att ta ett extraknäck, vilket som helst, eftersom arvodet är ca 8 kr/timmen.

 2. Iréne Svensson Räisänen

  Monica: Det är alltid dom som inte sköter sig som ställer till det för dom som gör det.

  Det som hände i Uppland är en klassiker och dom tog inte bara ett fosterbarn utan flera just för att få arbetskraft och ett extra ekonomiskt tillskott. Många fick sova i uthus, fick billig dålig mat och nästan inga kläder. Då blev det lönsamt…

  Jag är glad att det tycks fungera bättre idag. Men tyvärr finns det fortfarande dom fosterhemsbarn som vanvårdas och utnyttjas.

 3. Barn berättar inte. De har svårt att hitta orden, svårt att formulera, ens för sig själva. Språket ligger allra högst upp på pyramiden av känslor och förnimmelser och föreställningar. Det är inte säkert att en sjuåring kopplar ihop vad någon gör med den med sexualitet, till exempel.

  Hur vet man att de flesta fosterhem är bra?

 4. Det är så fruktansvärt att det inte finns ord och det är ju hemskt om det fortfarande överhuvudtaget kan förekomma trots alla de kontroller, besök från soc under placeringen och noggranna utredningar som görs idag. Man blir inte familjehem på en vecka. Det är flera månaders utbildningar där man samtidigt granskas, många, många träffar, djupintervjuer (som verkligen gör skäl för namnet) som sedan, förutom att de granskas av handledarna, också granskas av psykologer. Det kan helt enkelt inte slinka igenom hur många olämpliga familjer som helst.

  Jag kan inte säga att alla barn berättar. Kan bara utgå från vårt barn och andra familjehems barn i vår närhet som faktiskt gör det och jag tror att professionella handläggare kan tolka när ett barn inte mår bra i sitt familjehem, vare sig det berättar rakt ut eller inte. Det finns fler signaler än själva språket i sig.

 5. Hej Iréne
  Jag tänkte bara tipsa dig om en sida min mamma och moster startat som heter utnyttjad.se där de vill skapa en samlingsplats de som blivit eller vill kämpa mot sexuellt utnyttjade barn.

  Om du har lust och möjlighet kan du väl kika in på sajten, och framförallt forumet där du gärna får dela med dig av din berättelse och om du har andra frågor som du tycker bör diskuteras.

Iréne Svensson Räisänen
×