Tal eller skriftspråk i dialog

Tal eller skriftspråk i dialog är fråga de flesta som skriver ställs inför. När jag skrev på det 36:e kapitlet i min självbiografi slog det mig. Jag hade bytt från talspråk till skriftspråk i dialogen. När hände det? Och varför?

Viktigt att vara konsekvent

Jag menar, det gör ju detsamma vilket jag använder bara jag är konsekvent. Öppnade därför Scrivener där jag planerar och sätter samman alla kapitel till manus. I första kapitlet hade jag mycket riktigt skrivit ”dej” istället för ”dig”. I nästa kapitel är talspråket borta, så också i nästa, nästa…

Mer litterär

Pappersrulle och fjäderpenna

Konstigt. Jag som var övertygad om att jag fram till nu skrivit all dialog i talspråk. Jag brukar göra så. Om du läst eller läser mina noveller här så kan du se att jag nästan uteslutande använt talspråk och inte skriftspråk i all dialog. Varför har jag nu omedvetet använt skriftspråk? För att jag vill att texten ska vara mer litterär?

Går in och kollar i Författare i Facebook men där får jag ingen vägledning. Eller det får jag, men det verkar inte vara någon majoritet för det ena eller det andra. Går då till Språkrådets hemsida och hitta inte heller där något rakt svar. Då slår det mig. Jag vet ju redan svaret.

Två personer pratar med varandra

Överenskommelsen med läsaren

I prosa gör författare överenskommelser med läsaren. Börjar du med talspråk i dialogen och använder det sedan konsekvent köper läsaren det. Detsamma gäller om du använder skriftspråk. Dialog i prosa kan inte skrivas som dina personer skulle tala i verkligheten. Nej, för att det ska det ska bli en läsvärd prosa måste du ta bort och lägga till. Du måste hitta ditt eget språk samtidigt som du låter dina personer spegla sin personlighet genom sitt sätt att tala.

Tal eller skriftspråk i dialog? Nu har jag svaret.

Vad skönt, då vet jag hur jag ska göra i fortsättningen när jag skriver. Fast fortfarande har jag inte en aning om varför jag var så övertygad om att jag i 35 kapitel använt talspråk. Kanske för att du som läste min självbiografi här i bloggen såg så använder jag medvetet talspråk i vissa partier. Men det är ju en annan sak, eller hur?

Gör också övningarna

Övningarna Tjuvlyssna och skriv dialog, Skriv en dialog till bild, Inre dialog, Skriv en dialog mellan två gamla vänner, Skriv med humor och titta på videon Dialog ett skrivtips med exempel och en övning och läs skrivtipset Författarperspektivet.

Fler inlägg om skrivandet

Iréne Svensson Räisänen
Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen

Upptäck mer från Iréne Svensson Räisänen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa