Apropå diskussionen om att vanvården av fosterbarn är värre än väntat så är jag inte förvånad. Många människor är tyvärr inte bättre än att dom utnyttjar andra som har svårt att försvara sig. Det innebär att i t ex Uppland så var det vanligt att bönderna tog fosterbarn som gratis arbetskraft. Att pedofiler nu och som då sett/ser sin chans att få tillgång till barn.

Jag blev själv sexuellt utnyttjad av min fosterpappa. Han och min fostermamma gav mig en så hygglig uppväxt som dom klarade av. Jag blev inte direkt vanvårdad under dom 11 år, 1962-1973, jag tillbringade hos mina fosterförsäldrar. Socialtjänsten kontrollerad visserligen regelbundet hur jag hade det men vilket barn berättar öppet om det hon utsätts för inför främmande människor. Inte gjorde jag det i varje fall…

Det är inte lätt för kommunerna att hitta familjer som vill ta sig an barn som behöver byta hemmiljö, familj. Därför ligger det tyvärr i systemet att människor tar chansen att tjäna pengar samtidigt som dom utnyttjar barnen för sina egna syften.

Själv vill jag inte gräva mig ner i det som varit utan önskar att dom som idag väljer ut fosterhem ska göra det med omsorg och noga följa upp hur det går. Och att dom inte ska glömma bort att lyssna på barnen som omplaceras. Självklart ska dom fosterbarn som vill både få en ursäkt och skadestånd för det lidande dom fått utstå.

I mina noveller I ett rum på 5:e våningen och Uppvaknandet har jag skrivit om hur jag blev sexuellt utnyttjad av min fosterpappa.

Uppdatering: Fosterhemsplacering betyder inte alltid att det är något hos barnet som motiverar det. Att jag hamnade i fosterhem beror på att mina biologiska föräldrar skildes och ingen av dom hade möjlighet att eller ville ta hand om mig och min syster.

[tags]fosterbarn, barn, vanvård, sexuellt utnyttjande, övergrepp, sexuella övergrepp, pedofili, samhälle, socialtjänsten, brott[/tags] och på Intressant.