Hoppa till innehåll

Aprilfiske

Aprilfiske
Tjälen krupit upp
maskarna under ytan
björktrasten fiskar

© Iréne Svensson Räisänen (2019-04-08)

Om dikten

Daggmask

Jag skrev dikten när jag satt och tittat på björktrasten som drog upp maskar ur gräsmattan.

AI om björktrasten

AI-robot

Björktrasten – en nordisk fågel: Även känd som sjungande trast eller i vetenskapliga termer som Turdus pilaris, är en fågelart inom familjen trastar. Denna fågel är vanligt förekommande i de nordiska länderna, framförallt under våren och sommaren då den migrerar från sina vinterrevir i södra Europa och västra Asien.

Utseende och beteende: Fågeln kan kännetecknas av sin relativt stora storlek jämfört med andra trastar, en gråbrun ovansida och en ljusare, fläckig undersida. Den är även känd för sin starka och melodiska sång, vilket gör den till en favorit bland fågelskådare och naturälskare.

Deras diet består huvudsakligen av insekter och maskar under våren och sommaren, vilket övergår till bär och frukt framåt hösten.

Björktrast

Häckning: Den häckar ofta i lövskogar och blandskogar men kan även hittas i parker och större trädgårdar där det finns gott om mat och lämpliga häckningsplatser. De bygger robusta och välarbetade bon där de kan lägga mellan fyra till sex ägg.

Trasten spelar en viktig roll i ekosystemet, inte bara som pollinerare när de äter frukt och bär, utan också genom att bidra till naturlig skadedjurskontroll genom att äta insekter.

Med sin anpassningsförmåga och sin förmåga att breda ut sig över stora delar av Europa och Asien, står björktrasten som en symbol för naturens dynamik och skönhet.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Läs mina dikter Försenad vår, Våren, April, Vårregn och samlingen Vårdikter.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Aprilfiske är skrivet på versmåttet haiku.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen