Blåklockan

Räta på ryggen
nu ringer blåklockan in
skynda och kom hit

© Iréne S Räisänen (2015-07-03)

Om dikten

Blåklockor

Jag älskar denna blomma som är kraftfulla, eleganta och håller ut ända till frosten kommer.

Ai om blåklockan

AI-robot

Den är en förtrollande grupp av växter vars livsform definieras av deras charmerande klockliknande blommor, ofta klädda i olika nyanser av blått. De är inte bara visuellt ståtliga men även botaniskt intressanta, då de tillhör olika släkten och arter beroende på geografisk placering.

I Sverige är den vanligaste sorten från släktet Campanula, även känd som klockväxt. Arter som tillhör detta släkt kan variera i storlek från lågväxande marktäckare till högre arter som kan nå upp till en meter i höjd. Blomman är känd för sin förmåga att anpassa sig och kan ofta hittas både i soliga ängar och skuggiga skogspartier.

Den karakteristiska blomman har en robust, ändå graciös form och kan blomstra från tidig sommar ända till frostens ankomst, vilket gör dem till en långlivad skönhet i trädgården. Biologiskt lockar de till sig pollinerare som bin och fjärilar, vilket bidrar till ekosystemets hälsa.

I poesi och litteratur har blåklockan inspirerat till många verk, med dess skönhet som ofta fångas i haikudiktens koncisa och känslomässigt laddade format. Den känslan av styrka och uthållighet som blåklockan besitter, samt dess elegans, gör den till en älskad symbol för många och ett favoritmotiv.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Mina dikter Sommar,  SommarboSommardikter, Blåbärsskogen och titta på videorna Sommar och Sommardikter.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Blåklockan är skrivet på versmåttet haiku.

Iréne Svensson Räisänen
Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen

Upptäck mer från Iréne Svensson Räisänen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa