Hoppa till innehåll

Gryningens trädstam

Gryningens trädstam
Gryningens trädstam
koltrastarna på grenen
 
sången tänder ljus
kronan dansar långsam vals
rötterna stampar takten

© Iréne Svensson Räisänen (2021-01-20)

Om dikten:

I januari när jag såg de svarta fåglarna sitta bland äpplena mindes jag deras sång på våren och sommaren. (Turdus merula) är en fågelart som tillhör familjen trastar och är välkänd för sin vackra sång och sin svarta fjäderdräkt. Hanen och honan ser ganska olika ut. Hanen har svart fjäderdräkt med en gul ögonring och en gul näbb. Honan å andra sidan har en mörkbrun fjäderdräkt och en brun näbb.

Fågeln är vanligt förekommande i Europa, inklusive i delar av Asien och Nordafrika. Den har också introducerats till andra delar av världen, som Nordamerika, Australien och Nya Zeeland. Den trivs i olika habitat, inklusive trädgårdar, parker, skogar och buskmarker.

Koltrasten är en utmärkt sångfågel och har en melodisk och behaglig sång. Hanen sjunger ofta från en exponerad position, som en trädtopp eller ett hustak, och kan framföra en varierad och komplex sångrepertoar. Sången används av hanarna för att markera revir och attrahera honor under häckningssäsongen.

Läs också

Läsa

Mina dikter Nytt år, Januari, Vaggsång, Hunger, Ode till björken, min samling vinterdikter och videon Vinterdikter.

Fler av mina dikter
Mina böcker

Gryningens trädstam är skriven på versmåttet tanka.


Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen