Hoppa till innehåll

Inställt besök

Inställt besök
Våren föder liv
hundra nyanser av grönt
humlan uteblir
inget surr bland apelns blom 
inga getingar att slå

© Iréne Svensson Räisänen (2022-05-26)

Om dikten

Insekter

Dikten handlar om att insekterna blir allt färre och inte längre kommer till till träd, buskar, blommor eller balkonglådorna.

AI om insektsdöden

AI-robot

Insektsdöden, enligt forskare och miljöexperter runtom i världen, pekar på en dramatisk minskning av insektspopulationer som har pågått under de senaste decennierna. Denna tysta katastrof har långtgående effekter på både ekosystemens hälsa och mänsklig verksamhet, inklusive jordbruk och livsmedelssäkerhet.

Orsaker

Bi

De främsta faktorerna som bidrar till insektsdöden inkluderar:

  • Habitatförlust: Urbanisering och intensivt jordbruk har resulterat i minskade och fragmenterade livsmiljöer för insekter.
  • Pesticider och bekämpningsmedel: Användningen av kemiska bekämpningsmedel inom jordbruket har visat sig vara skadligt för insektspopulationerna.
  • Klimatförändringar: Global uppvärmning förändrar de klimat och habitattyper som många insekter är beroende av för att överleva och reproducera sig.
  • Föroreningar: Luft, vatten och jordföroreningar påverkar insekternas hälsa och livsmiljöer.

Effekter

Getingbo

Insekter spelar kritiska roller i ekosystemen som pollinatörer, nedbrytare och som del av näringskedjan. Några effekter inkluderar:

  • Störningar i pollinering: Minskning i insektspopulationer, särskilt bin, hotar produktionen av många grödor och vilda växter.
  • Biologisk mångfald: Insektspopulationens nedgång hotar också andra arter som är beroende av dem för föda, vilket leder till ytterligare biologisk obalans.
  • Jordens hälsa: Insekter bidrar till att bryta ned organiskt material och berika jorden, deras minskning kan påverka jordens bördighet över tid.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Mina dikter VärmeslagTa rätt beslut nu, min diktsamling I Skuggan av sanningen och titta på videon Framtiden utspelad.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Inställt besök är skrivet på versmåttet tanka.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×