En och en, alla tillsammans för jämlikhet kampen fortsätter
© Iréne Svensson Räisänen (2019-03-08)
Om dikten
Kvinnors lika värde och rättigheter är en kamp som aldrig tar skul vilket fick mig att skriva det här dikten.
AI om kvinnodagen
Den är även känd som Internationella kvinnodagen och firas den 8:e mars varje år för att uppmärksamma och fira kvinnors sociala, ekonomiska, kulturella och politiska framsteg. Dessutom fungerar dagen som en påminnelse om den fortsatta kampen för rättigheter och jämlikhet i samhället.
Ursprunget till dagen kan spåras tillbaka till början av 1900-talet och rörelser för kvinnors rösträtt. Det är också en dag för att reflektera över de framsteg som gjorts, att kräva förändring och att fira de modiga kvinnorna som har agerat och fortsätter att agera för rättvisa och jämlikhet över hela världen.
Kvinnorörelsen i Sverige
Kvinnokampen i Sverige tog fart under andra hälften av 1800-talet, präglad av en växande medvetenhet om kvinnors rättigheter och situation i samhället. Ett banbrytande ögonblick var publiceringen av Fredrika Bremers brev och skrifter, där hon argumenterade för kvinnors frigörelse och behovet av utbildning för kvinnor.
År 1859 bildades Sveriges första kvinnoförbund, Handarbetets vänner, som följdes av flera andra organisationer och sällskap. En viktig milstolpe kom 1873 när kvinnor fick rätt att studera vid universiteten, även om det dröjde till 1921 innan kvinnor fick fullständig politisk rösträtt.
Kvinnokampen har sedan utvecklats och genomgått olika vågor med fokus på bland annat arbete, utbildning och politisk representation samt sexuella och reproduktiva rättigheter. Fram till idag fortsätter den feministiska rörelsen i Sverige att arbeta för jämlikhet och kvinnors fulla mänskliga rättigheter.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Läs också
Mina dikter Internationella kvinnodagen, Allas lika värd, Snippa, Trumfkort och novellen Jasrin Habi.
Bra kamppoem!
Tack för att du läser, Ethel! 🙂