Svart, brun, röd, gul, vit färgen stakar ut livet människor är vi
© Iréne Svensson Räisänen (2020-06-14)
Om dikten:
Jag skrev dikten efter George Floyds död och när Black Lives Matter-rörelsen slog igenom här i Sverige.
Om Black Lives Matter
BLM är en global rörelse som uppstod inom den afroamerikanska gemenskapen. Den startade som en hashtag på sociala medier efter att den afroamerikanska tonåringen Trayvon Martin sköts till döds i Florida 2012, och blev internationellt erkänd efter de högprofilerade fallen av polisvåld mot afroamerikaner, inklusive dödsskjutningen av Michael Brown i Ferguson, Missouri, och kvävningen av Eric Garner i New York City.
Den riktar in sig på att bekämpa rasism, diskriminering och ojämlik behandling av svarta människor. Rörelsen arbetar för att synliggöra och motverka det systematiska våld och de rättighetskränkningar som svarta människor upplever, speciellt inom rättsväsendet och polisen.
Målen inkluderar att höja medvetenheten om rasrelaterad diskriminering, att skapa förändringar i samhällspolitiken för att förbättra levnadsvillkoren för svarta människor, och att främja en inkluderande dialog som understryker vikten av mänskliga rättigheter och social rättvisa.
BLM har också organiserat protester och demonstrationer över hela världen, där deltagare står upp mot rasism och kräver systematiska förändringar för att säkerställa jämlikhet och rättvisa för alla, oavsett hudfärg.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Läs också
Dikterna Solidaritet, Kvinnodagen, Internationella kvinnodagen, Se mig, Medmänsklighet, Kontraster, Tystnad råder, Plåtfågel, Barcelonas hjärt, Ur spår, Skörda, Tänkande, Mörkrets seger och titta på videorna Yttrandefrihet och Tillsammans.
Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar