Hoppa till innehåll

Allas lika värde

Allas lika värde
Svart, brun, röd, gul, vit
färgen stakar ut livet
människor är vi

© Iréne Svensson Räisänen (2020-06-14)

Om dikten:

Black Lives Matter som ett hjärta

Jag skrev dikten efter George Floyds död och när Black Lives Matter-rörelsen slog igenom här i Sverige.

AI om Black Lives Matter

AI-robot

BLM är en global rörelse som uppstod inom den afroamerikanska gemenskapen. Den startade som en hashtag på sociala medier efter att den afroamerikanska tonåringen Trayvon Martin sköts till döds i Florida 2012, och blev internationellt erkänd efter de högprofilerade fallen av polisvåld mot afroamerikaner, inklusive dödsskjutningen av Michael Brown i Ferguson, Missouri, och kvävningen av Eric Garner i New York City.

Den riktar in sig på att bekämpa rasism, diskriminering och ojämlik behandling av svarta människor. Rörelsen arbetar för att synliggöra och motverka det systematiska våld och de rättighetskränkningar som svarta människor upplever, speciellt inom rättsväsendet och polisen.

Black Lives Matter

Målen inkluderar att höja medvetenheten om rasrelaterad diskriminering, att skapa förändringar i samhällspolitiken för att förbättra levnadsvillkoren för svarta människor, och att främja en inkluderande dialog som understryker vikten av mänskliga rättigheter och social rättvisa.

BLM har också organiserat protester och demonstrationer över hela världen, där deltagare står upp mot rasism och kräver systematiska förändringar för att säkerställa jämlikhet och rättvisa för alla, oavsett hudfärg.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Dikterna Solidaritet, Kvinnodagen, Internationella kvinnodagen, Se mig, Medmänsklighet, Kontraster, Tystnad råder, Plåtfågel, Barcelonas hjärt, Ur spår, Skörda, Tänkande och titta på videorna Yttrandefrihet och Tillsammans.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Allas lika värde är skrivet på versmåttet senryu.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen