Hoppa till innehåll
Midsommarafton
Sju sorters blommor
plockar jag inte längre
Hon är redan min!

© Iréne Svensson Räisänen (2010-06-25)

Om dikten Midsommarafton

Tre kvinnor med krans i håret

Jag var tonåring och olyckligt förälskad så visst plockade jag sju sorters blommor, klättrade över sju kursgårdar och tittade baklänges i en källa. En gång och aldrig mer. För inte hade jag drömt om henne min tonårsförälskelse. Idag är jag lyckligt gift med Tuulikki sedan 1995 och är tacksam över att jag inte ens tänker på att plocka blommor denna magiska helg.

Vad gör vi inte för att få veta vem vi ska få leva med i resten av vårt liv? Enligt traditionerna har alltid unga kvinnor, flickor, använt en massa knep för att ta redan på vem deras tillkommande är. Något som kyrkan alltid varit emot. Hur gör vi idag? Läser horoskop? Tittar i tarotkort? Eller blundar svajpar höger i datingappen?

AI om midsommarafton

AI-robot

Midsommarafton är en av de mest älskade och firade högtiderna i Sverige. Den infaller den fredag som ligger mellan den 19 och 25 juni, och markerar början på midsommarhelgen. Här är en översikt över firandet och traditionerna:

Förberedelser och dekorationer

 • Midsommarstången: Förberedelserna börjar ofta med att man reser midsommarstången, även kallad majstången, på morgonen eller förmiddagen. Stången är dekorerad med löv, blommor och ofta två kransar som hänger från korsarmarna. Att hjälpa till att klä stången är en gemenskapsaktivitet där både barn och vuxna deltar.
 • Blomsterkransar: Det är tradition att binda och bära blomsterkransar, särskilt för kvinnor och barn. Kransarna görs av ängsblommor som plockas samma dag.

Mat och dryck

Jordgubbar
 • Midsommarmåltiden: Måltiden är en central del av firandet. Den traditionella menyn inkluderar:
 • Sill: Olika sorters inlagd sill, ofta serverad med färskpotatis, gräddfil, gräslök och rödlök.
 • Jordgubbar: Jordgubbar med grädde eller glass är en klassisk efterrätt.
 • Knäckebröd och ost: Knäckebröd och olika ostar är vanliga tillbehör.
 • Grillat: På många håll är det också vanligt att grilla kött, fisk eller grönsaker.
 • Dryck: Akvavit (snaps) och öl är vanliga drycker. Snapsvisor, traditionella sånger som sjungs när man dricker snaps, är en viktig del av måltiden.

Lekar och danser

Dans runt midsommarstången
 • Dans runt midsommarstången: Efter att midsommarstången har rests samlas folk kring den för att dansa och sjunga. Klassiska sånger som ”Små grodorna,” där dansarna härmar grodornas rörelser, är mycket populära.
 • Lekar: Traditionella lekar som säckhoppning, dragkamp, och stångstötning är vanliga, särskilt på landsbygden och i mindre samhällen.

Folktro och ritualer

Brunn
 • Blommor under kudden: Enligt folktron ska unga flickor plocka sju eller nio olika sorters blommor och lägga dem under kudden för att drömma om sin framtida make.
 • Midsommarnatten: Natten till midsommardagen anses vara magisk, fylld av övernaturliga krafter och folktro. Det är en tid då naturen sägs vara särskilt kraftfull och mystisk.

Gemenskap och fest

 • Familj och vänner: Midsommarafton firas ofta tillsammans med familj och vänner, antingen hemma, i sommarstugor eller på offentliga midsommarfiranden som anordnas i många samhällen.
 • Sång och musik: Förutom snapsvisorna är traditionell svensk folkmusik, spelad på fiol och andra instrument, en viktig del av firandet. Ibland anordnas det även liveband eller DJ:s som spelar musik under kvällen.

Natur och sommar

Blomkrans
 • Utomhusfirande: Afton firas nästan alltid utomhus, oavsett väder. Många väljer att fira nära vatten, i trädgårdar eller på ängar, vilket förstärker kopplingen till naturen och sommarens ankomst.
 • Blomsterdekorationer: Förutom kransarna och midsommarstången dekoreras ofta borden med blommor och löv, vilket bidrar till den festliga atmosfären.

Midsommarafton är en tid för gemenskap, glädje och traditioner. Det är en fest som hyllar naturen, ljuset och sommaren, och den spelar en viktig roll i den svenska kulturen.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Dikterna Midsommar, Midsommardagen, Sommarsolstånd och min samlingen av Sommardikter

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarer till “Midsommarafton”

Iréne Svensson Räisänen
×