Midsommarhelgen

Midsommarhelgen

Uppdaterad 23 juni 2023

Förtrollningen slut
bäckfiolen har tystnat
nya seder nu

© Iréne Svensson Räisänen (2023-06-21)

Om dikten:

Två flickor med kransar i håret

Jag är uppvuxen på en lantgård där vättar och tomtar vaktade djur och människor. Ingen annan helg var så fylld av magi som gått från generation till generation.. Blommor skulle plockas, näcken spelade, rået förförde, älvorna dansade i dimman och djuren kunde tala. Idag firas helgen helt annorlunda förutom i Dalarna där de envist håller fast vid traditionerna. Jag kommer aldrig att glömma midsomrarna i Rättvik där jag satt vid Siljans stand och såg solen gå ner och upp. På midsommardagen gick vi genom campingen och såg på förödelsen efter knuttarnas firande.

Vi firar på olika sätt i hela landet, genom tiderna och i olika kulturer. Helgen är en blandning av en nordisk hednisk helg där sommarsolståndet firades och en kristen helg för Johannes Döparen. Och så klart finns det många svenskar som avstår helt från att fira.

Läs också

Läsa

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Midsommarhelgen är skriven på versmåttet haiku.


Författare

  • Iréne Svensson Räisänen

    Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden. Dessutom gör jag hemsidor och bloggar till författare/poeter.

2 reaktioner på ”Midsommarhelgen”

  1. Vemodigt vackert, som ett ode, har du skrivit om det livsnödvändigt förlorade. Om magin, hänförelsen, rättesnöret i tillvaron. Frånvaron av detta är en nutida osed vilken skapar total respektlöshet och själslig fattigdom.

    Nu må vi fira midsommar som seden lärt, ellerhur!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Iréne Svensson Räisänen
Rulla till toppen