Hoppa till innehåll

Modern påsk

Modern påsk
Pånyttfödelse 
av liv, grönt, blommor och mat
korset suddats ut

© Iréne Svensson Räisänen (2022-04-15)

Om dikten

Tre kors

Påsken har urvattnats och förlorat sin ursprungliga kristna betydelse, det fick mig att skriva den här dikten. Modern påsk är numera sällan religiös.

AI om modern påsk

AI-robot

Det är en av de mest älskade högtiderna i Sverige och har genomgått en märkbar utveckling genom åren. Moderna svenska påsk är en färgrik blandning av kristna traditioner och sekulära inslag som tilltalar en bred publik.

Religiös betydelse: Traditionellt är påsken den viktigaste kristna högtiden, som firas till minne av Jesu korsfästelse och uppståndelse. Det är en tid för reflektion och andakt, med speciella gudstjänster under Stilla veckan och särskilt på Långfredagen och Påskdagen.

Påskkärringar och folklore: Svensk påsk innefattar även pittoreska traditioner såsom barn utklädda till påskkärringar. Påskkärringar, eller ”påskkäringar”, är en tradition där barn klär ut sig med färgglada sjalar, målade kinder och tecknade fräknar. Förklädda går de från dörr till dörr, likt den amerikanska Halloween, för att önska glad påsk och byta påskritningar mot godis eller pengar.

Påskägg

Påskmat: Den svenska påskbuffén – ”påskbordet” – är ett smörgåsbord som liknar julbordet. Det inkluderar rätter som lax, sill, ägg och lamm, tillsammans med påskmust och Janssons frestelse .

Påskfjädrar och dekorationer: Påskriset, kvistar och grenar dekorerade med färgglada fjädrar, är en uppskattad del av den svenska påskens dekoration. Det har sina rötter i folktron där man trodde att påskriset kunde avvärja onda andar. Idag är det mer en festlig dekoration som bidrar till högtidens atmosfär i hem och offentliga utrymmen.

Sekulär högtid: Det är uppenbart att påsken i det moderna Sverige har expanderat bortom sina religiösa rötter för att bli en kulturell festlighet. Familjemiddagar, påskäggsjakter, och vårfiranden är alla lika centrala delar av påskfirandet som kyrkobesöken.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Mina dikter Påsk, Påskafton, Glad påsk! och gör skrivövningarna Skriv en påskdikt och Skriv en påsknovell.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Modern påsk är skriven på versmåttet senryu.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen