Vingarna surrar flyger stadigt som handen målsökande missil? Plåtfågels uppgift okänd en lek eller krigsövning?
© Iréne Svensson Räisänen (2022-01-19)
Innehåll
Om dikten:
Jag skrev dikten när vi i Sverige upptäckte drönare om flög över militära mål och kärnkraftverk.
Mer om drönare
Drönare är obemannade flygfarkoster som styrs på distans. De kan vara utrustade med olika sensorer och kameror för olika ändamål, till exempel övervakning, kartläggning eller leverans av varor. Farkosterna används även inom militären för spaning och ibland även för avancerade vapensystem.
Den obemannade flygfarkoster (Unmanned Aerial Vehicles, UAV), är en fascinerande teknik som har fått allt större användning inom olika områden. Inom civila områden används de för en mängd olika ändamål. Till exempel kan de användas för att övervaka och kartlägga områden som är otillgängliga eller farliga för människor. Farkosten kan också användas för att genomföra miljöundersökningar, övervaka växtlighet eller till och med leverera varor.
Det är dock viktigt att nämna att användningen av drönare också väcker frågor kring integritet och säkerhet. Regler och lagstiftning har införts för att reglera användningen av drönare och för att skydda privatlivet och säkerheten för människor.
Drönare är en spännande teknik som har en rad olika tillämpningar inom både civila och militära områden. Deras potential är stor och det är intressant att följa hur tekniken fortsätter att utvecklas och användas på nya sätt.
Läs också
Mina dikter Allas lika värde, Glöm utseende och vikt och Örnen.
Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar