Hoppa till innehåll
Det svänger
Svänger hit och dit
mer till vänster än höger
politiken valsar

Europa bjuder upp
högern vill föra dansen

© Iréne Svensson Räisänen (2024-06-10)

Om dikten Det svänger:

Arg smiles

En tanka skriven med tanke på resultatet i EU-valet 2024. Sverige tog en klimatvänlig vänstersväng medan hela EU tillsammans tycks ha glömt klimatkrisen och styrde ännu längre till höger. 

AI om resultatet i EU-valet 2024

AI-robot

EU-valet 2024 var mellan den 6 och 9 juni och fler röstade än någonsin förut, 58 procent av alla som fick. Det var många stora frågor som folk brydde sig om, till exempel klimatet, flyktingar, demokrati och covid-19. Här är några av de mest spännande sakerna som vi fick reda på efter valet.

De största partierna och grupperna

Det preliminära resultatet visade att det största partiet i Europaparlamentet var det konservativa och kristdemokratiska Europeiska folkpartiet (EPP). EPP tappade dock 16 platser jämfört med förra valet 2019, och det var inte så stor skillnad till det näst största partiet S&S.

Det Socialdemokratiska Progressiva förbundet av socialdemokrater (S&D) gick upp med 11 platser och blev det starkaste vänsterpartiet i parlamentet.

De största överraskningarna och förändringarna

Överraskning

En av de största överraskningarna i valet var att det gick så dåligt för det högerpopulistiska och euroskeptiska Identitet och demokrati (ID). ID tappade 12 platser.

En annan stor överraskning i valet var att det gick så bra för det vänsterpopulistiska och antikapitalistiska Europeiska vänstern/Nordisk grön vänster (GUE/NGL), som 58 platser. 

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

När du läst Det svänger kan du fortsätta med dikterna Inte alla, Politik, Lögner, Empati och skrivövningen Skriv en krönika om demokrati.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Det svänger är en tanka.


Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×