Undantagen är viktiga
både att högakta
och akta sig för.
© Iréne Svensson Räisänen (2024-05-26)
Om aforismen:
Jag skrev tankeordet efter att ha tänkt på hur vanligt det är att vi generaliserar och sedan lägger till: ”Inte alla.” Mina tankar hamnade där efter att ha läst om SD och Åkesson.
AI om att generaliserar
Innebär att dra en bred slutsats baserat på specifik och ofta begränsad information. Det handlar om att anta att vad som gäller för en del, gäller för hela gruppen. Generaliseringar kan vara användbara när man navigerar genom världen och försöker förstå mönster, men de kan också leda till missuppfattningar och stereotypier.
Exempel på generaliseringar:
- Alla svenskar älskar kaffe.
- Tonåringar är alltid respektlösa.
- Män är bättre på teknik än kvinnor.
Sådana generaliseringar är inte alltid sanna och kan vara skadliga eftersom de ignorerar individuella skillnader och nyanser.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Läs också
Mina aforismer Tid, Konkurrens, Finnas till och dikterna Svider, Livet och Det svänger.
Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar