Hoppa till innehåll
Tid
Rolig tid är kort
lång den som inväntas
bäst den som nu är

© Iréne Svensson Räisänen (2023-07-07)

Om aforismen:

Klocka och timglas

Jag skrev dikten när jag var på resa som är ett av de bästa stunder jag vet. Att fastna på en färjeterminal i ett par dygn eller veckor är min önskedröm. Flygplatser är bland de bästa ställen jag vet men nu har jag slutat flyga så…

AI om tid

AI-robot

Den kan betraktas på många olika sätt, men ett gemensamt tema är att den ofta ses som en kontinuerlig sekvens av händelser som rör sig från förflutet genom nuet och in i framtiden. En dimension som ger sammanhang för förändringar, rörelser och händelser, samt en resurs som vi alla fördelar och använder på olika sätt.

I filosofi och vetenskap har tidens natur och dess passage varit ämnet för djupgrävande debatter. Är den absolut, som Isaac Newton föreslog, en oberoende enhet som rör sig i en konstant takt? Eller elativ, som Albert Einstein menade, beroende av observatörens rörelse och gravitation?

Kalender

I vardagen upplever du den som timmar, minuter och sekunder, räknat av klockor och kalendrar. Den styr vårt dagliga liv, från arbetsrutiner till de säsongsbetonade cykler som dikterar jordbruk och festligheter.

Oavsett hur vi ser på tid, är det tydligt att den fortsätter att fascinera, utmana och inspirera oss att försöka förstå vårt förhållande till världen och till varje ögonblick vi lever.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Mina dikter Ode till björken, Svider, Livet, aforismen Inte alla, min samling sommardikter och diktvideon Veckodagsdikter.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Tid är en aforism i form av en senryu.


Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×