Är zoner säkra? Stureplans som Rinkebys klädstilen avgör.
© Iréne Svensson Räisänen (2024-02-10)
Om dikten Säkerhet:
Dikten är skriven i ilska över införandet av zoner i slutet på mars 2024. Där kan alla, även barn, visiteras utan annan orsak att de befinner sig där och bär en viss misstänkt klädstil. Ren och skär diskriminering, anser jag.
Om säkerhetszoner
Säkerhetszoner i Sverige är områden som har definierats av svenska myndigheter för att öka tryggheten och förhindra brott. De kan vara tillfälliga eller permanenta och är ofta placerade i områden där det har förekommit hög kriminalitet eller där storpublika evenemang äger rum.
Inom dessa zoner kan polisen ha utökade befogenheter för att kontrollera personer, vilket ibland kan inkludera visitation utan konkret misstanke. Detta åtgärdspaket syftar till att förbättra säkerheten men har samtidigt väckt frågor om personlig integritet och risk för diskriminering.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Läs också
Mina dikter Odemokrati, Demokrati, Solidaritet, Sorgesång och recensionen Världen behöver en livboj.
Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar
Oh! Det gick under huden på mig!
Tack Robab! 🙂 Den väcker känslor då har jag nått fram.