Ledig varje år från vitt till lila och vitt omförhandla nu
© Iréne Svensson Räisänen (2020-05-22)
Om dikten
Syrenerna blommade innan häggen slutat och jag kom att tänka på skomakarna som tog semester mellan deras blomning. Så kom den här dikten till.
AI om mellan hägg och syren
Uttrycket sägs ha används först av en skomakare som satte upp en skylt med ”Stängt mellan hägg och syren”
Uttrycket ”mellan hägg och syren” används för att beskriva en kort period under våren när häggen blommar och strax därefter när syrenen börjar sin blomning. Denna tid på året är känd för sin skönhet och rikedom på blommor, ofta runt slutet av maj till början av juni i Sverige. Det representerar en särskilt förtrollande och omvälvande tid i naturen där övergången från vår till sommar blir tydlig.
Uttrycket används också bildligt för att beteckna en övergångsperiod eller ett kort ögonblick i tid. Detta kan appliceras på olika aspekter av livet såsom personlig utveckling, karriärskiften eller andra livsförändrande ögonblick där saker och ting blommar upp och nya möjligheter uppstår.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Läs också
Dikterna Snö i maj, Förtrollande maj, min samling vårdikter och titt på videorna Fem vårdikter och Försommar.
Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar