Hoppa till innehåll
Sommartid
Från mörker till ljus
över en natt ändras allt
tiden tar ett skutt

© Iréne Svensson Räisänen (2022-03-27)

Om dikten

Dagen vi går från vintertid känns konstig. Fast ännu mer mysko är att vi inte kunnat sätta stopp för dumheterna. Varför ska vi flytta klockan fram en timme? Det gör att marsdagen känns ännu mörkare.

AI om sommartid

AI-robot

Det är en tidsanpassning där klockorna ställs fram en timme under en del av året, vanligtvis från våren till hösten, för att bättre utnyttja dagsljuset på kvällarna. Syftet är att spara energi genom att minska behovet av konstgjord belysning och förbättra livskvaliteten genom längre ljusa kvällar.

Här är några viktiga punkter:

Start och slut: Börjar vanligtvis på våren och slutar på hösten. I många länder i Europa, inklusive Sverige, börjar sommartid den sista söndagen i mars och slutar den sista söndagen i oktober.

Justering av klockor: Vid övergången ställs klockorna fram en timme (t.ex. från 02:00 till 03:00), vilket innebär att det blir ljust längre på kvällarna. Vid övergången tillbaka till normaltid (även kallad standardtid eller vintertid) ställs klockorna tillbaka en timme (t.ex. från 03:00 till 02:00).

Klocka

Historia: Idén föreslogs första gången av Benjamin Franklin på 1700-talet, men det var först under första världskriget som flera länder började införa sommartid som ett sätt att spara energi. Användningen av sommartid har varierat genom åren och mellan olika länder.

Kontroverser och debatt: Det finns delade åsikter om sommartidens fördelar. Förespråkare menar att det sparar energi och ger längre ljusa kvällar, vilket kan förbättra hälsa och välbefinnande. Kritiker påpekar att energibesparingarna är små och att omställningen kan störa sömn och biologiska rytmer, vilket kan påverka hälsan negativt.

Europeiska unionen: Inom EU har det diskuterats att avskaffa den årliga omställningen mellan sommartid och normaltid. En omröstning bland EU-medborgare 2018 visade att en majoritet föredrog att avskaffa omställningen. Från och med nu är det upp till varje medlemsland att besluta om de vill permanent använda sommartid eller normaltid.

Sommar

Sommartid är alltså en mekanism för att bättre utnyttja dagsljuset under sommarhalvåret, men dess fördelar och nackdelar debatteras flitigt.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Mina dikter Nattid, Vintertid, Övergången till vintertid och titta på videon Fem vårdikter.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Sommartid är skriven på versmåttet haiku.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×