Hoppa till innehåll

Startar om

Startar om
Livet startar om
upp i sadeln, tar tömmarna
hindren allt lägre

© Iréne Svensson Räisänen (2021-03-31)

Om dikten Startar om

Kvinna springer ut ur buren

Dikten handlar att börja om på äldre dar kan vara lättare pga. samlad erfarenhet. Coronavaccinet gav oss en ny chans att få leva fullt ut..

AI om att börja om som gammal

AI-robot

Att ta nya steg och påbörja nya kapitel i livet kan kännas både utmanande och spännande, särskilt på äldre dar. Många upplever att det ger dem en chans att återuppliva gamla drömmar eller utforska helt nya intressen som tidigare lagts åt sidan på grund av karriär eller familjeåtaganden.

Erfarenhetens fördel: En av de största fördelarna med att börja om senare i livet är den visdom och erfarenhet man samlat på sig. Äldre personer har ofta bättre förmåga att se vad som verkligen är viktigt för dem och kan fatta beslut baserade på djupare självkännedom. Denna erfarenhet kan också innebära att de har en större tolerans för motgångar och är mer anpassningsbara till förändringar.

Nya möjligheter: Att börja om kan innebära allt från att byta karriär till att flytta till en ny plats eller påbörja nya hobbyer. För många äldre ger detta en känsla av förnyelse och livsglädje. Det kan också vara en chans att överföra kunskap och erfarenheter till yngre generationer, antingen som mentor eller genom att starta egna företag som bygger på personliga passioner.

Gamlingar som dansar

Utmaningar och överväganden: Naturligtvis medför det att börja om på äldre dar också sina utmaningar. Hälsomässiga överväganden kan begränsa vissa aktiviteter och beslut. Dessutom kan det ta tid att anpassa sig till nya roller eller miljöer, vilket kan vara frustrerande om man är van vid att känna sig kompetent och säker.

Sociala aspekter: Socialt sett kan det att börja om ge nya möjligheter till vänskap och sociala nätverk, vilka är oerhört viktiga för vår mentala och emotionella hälsa. Att vara öppen för att träffa nya människor och engagera sig i gemenskapen kan leda till ökad livskvalitet och till och med förlängd livslängd.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Dikterna Åldras, Glöm inte och Årsringar och blogginlägget Glöm utseende och vikt.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Startar om är skriven på versmåttet senryu.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×